StoryEditor

USA už nie sú najideálnejším miestom na investovanie

03.10.2003, 00:00
V 90. rokoch 20. storočia najhoršou možnou radou pre Američanov bolo investovať svoje peniaze v zahraničí. Ekonomika USA rástla vtedy závratným tempom a americké akciové indexy prekonávali všetkých zahraničných rivalov. To je však už minulosťou. Otázkou teraz je, ktorá iná krajina, prípadne oblasť by ich mohla nahradiť.
V 90. rokoch 20. storočia najhoršou možnou radou pre Američanov bolo investovať svoje peniaze v zahraničí. Aj keď nepochybne boli dôvody na takúto radu (diverzifikácia, rastové prognózy v rozvíjajúcich sa ekonomikách, sila globalizácie a pod.), ekonomika USA rástla vtedy závratným tempom a americké akciové indexy prekonávali všetkých zahraničných rivalov. To je však podľa CNN už minulosťou a aj keď trhy v USA zaznamenali v ostatnom období rast, ich zahraniční konkurenti ho dosiahli vyšší. Navyše, ukazuje sa, že tento trend bude pokračovať a jednoducho povedané, USA už nie sú najlepším miestom na investovanie peňazí. Otázkou teraz je, ktorá iná krajina, prípadne oblasť by ich mohla nahradiť.

Vysoká spotreba nepotrvá večne
Problémom číslo jeden pre Spojené štáty je fakt, že USA sú v súčasnosti silne zadlženou ekonomikou, ktorej ako rozpočtový deficit, tak aj priepasť v obchode s ostatným svetom zo dňa na deň rastie. Američania už tradične spotrebovávajú viac ako vyprodukujú, čo je síce situácia, ktorú by si hociktorá iná krajina nemohla vynachváliť, nemôže však trvať donekonečna. Na tento stav zareagovali aj ministri financií krajín G7 na svojej nedávnej schôdzke v Dubaji, keď uviedli, že takáto nevyváženosť sa musí čo najrýchlejšie vykorigovať. Jedným z riešení je ďalšie zníženie hodnoty dolára, čo by zvýšilo konkurencieschopnosť amerických firiem doma aj v zahraničí a zmiernilo rozdiely vo vývoze a dovoze. Táto situácia však na druhej strane znamená znižovanie atraktívnosti amerického trhu pre investorov, zvyšuje tlak na úrokové sadzby a nakoniec by mohla znamenať, že americká ekonomika nebude schopná takého rýchleho oživenia ako v minulosti.

Favoritom Ázia
Podľa Davida Rosenberga, analytika pre Severnú Ameriku z investičnej banky Merrill Lynch, investori by sa preto mali zamerať viac na trhy, ktoré sú na tom lepšie z rozpočtového hľadiska, z pohľadu rozsahu úspor medzi obyvateľstvom a kde hodnota meny rastie. Krajinou, v ktorej sa očakáva ďalšie zhodnocovanie meny a kde je aj najvyšší hospodársky rast, je v súčasnosti jednoznačne Čína. Jej mínusom je však skutočnosť, že investovať tu nie je jednoduché. Pri obchodovaní na šanghajskom trhu pre B-akcie, kde sa obchoduje v amerických dolároch, denne zmenia majiteľa akcie väčšinou za maximálne 5 mil. USD. Ideálnym riešením je investovanie do susedných ázijských ekonomík, ktoré by mohli vyťažiť z obchodnej a hospodárskej dynamiky Číny.
A je tu aj Európa, ktorá napriek negatívnej reputácii o prehnane regulovanom trhu, môže viacerých investorov prekvapiť. Podľa amerických analytikov plánované znižovanie daní v Nemecku a Francúzsku, ako aj tvrdé presadzovanie reforiem na trhu práce dáva tušiť, že "starý pes sa predsa len dokáže naučiť nové kúsky". Zvlášť populárnym miestom bude Nemecko. Tu viacerí ekonómovia oceňujú jeho schopnosť prijať do ekonomiky a reformovať východné Nemecko, čo nebola jednoduchá záležitosť.

Vytlačiť USA však bude ťažké
História ukazuje, že popularita ekonomík u investorov netrvá večne. V 70. rokoch bola na prvom mieste Európa (a OPEC), v 80. rokoch Japonsko a 90. roky obrátili pozornosť investorov na USA. Aj keď sa však ukazuje, že americké akcie nebudú v najbližších desiatich rokoch najlepšou investíciou, podľa Jima Griffina z investičnej firmy Aeltus Investment Management je rizikom ich úplne opustiť. Po prvé, ak totiž niekto investuje v zahraničí v amerických dolároch, pri svojom portfóliu iba zvyšuje menové riziko. Vtedy je výhodnejší lacnejší dolár. Čo ak však jeho hodnota vzrastie?
Po druhé, žiadnej ekonomike sa zatiaľ nepodarilo prevziať prvú pozíciu od USA a je len ťažko odhadnúť, čo bude o pár rokov. "Každý vidí, že USA sú celosvetovým hegemónom a je veľmi ťažké takej krajine fandiť. Šampión je však stále šampiónom, dokiaľ mu korunu z hlavy nesníme niekto iný," dodal Griffin.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:35