StoryEditor

Zamerali sa na slovenské špeciality

14.07.2003, 00:00

Stratégiou prešovskej firmy Prelika, ktorá vyrába potravinárske tovary, je vývoj nových produktov s vyššou pridanou hodnotou. Fabrika má podnikové laboratórium, ktoré zabezpečuje komplexný systém kontroly (firma zaviedla aj systém potravinárskej kontroly podľa štandardov HCCP) a zároveň pôsobí ako vývojové pracovisko. Výrobná náplň spoločnosti pozostáva z výroby alkoholických nápojov, horčice a octu, ale aj zo strojárskej výroby. Tá je zameraná na produkciu potravinárskej technológie a komponentov na báze antikoru či čierneho strojárstva. V spoločnosti je zamestnaných okolo 100 pracovníkov, z toho asi 20 robia v strojárskej výrobe.
Celkový objem výroby a predaja v porovnaní s prvým polrokom minulého roku mierne vzrástol. Vlani dosiahli tržby 216 mil. Sk. Pokračujúci prepad je však badateľný v komodite konzumných liehovín. Spôsobuje ho nielen nárast počtu malých výrobcov, ale najmä výroba a dovoz nelegálneho alkoholu. Ako tvrdí riaditeľ Preliky Martin Lipták, tento problém pretrváva roky, ale zatiaľ nebol účinne vyriešený. Preto sa vedenie spoločnosti zameralo na inú kategóriu liehovín a na produkciu špecialít typických slovenských výrobkov. Táto stratégia už prináša prvé výsledky.
"Napríklad Staroslovanská slivovica obsahuje tymianovú vňať, ktorá je vložená priamo do nápoja. Maceráty a výťažky si čiastočne produkujeme vo vlastnej réžii, ďalšie nakupujeme od slovenských dodávateľov. Tí pre potreby našej likérky pestujú rôzne, i zákonom chránené byliny, akým je, napríklad, horec. Niektoré ďalšie suroviny dovážame z ČR a z Talianska," uviedol M. Lipták.
Ako dodal, zákazník dnes požaduje nielen značkové výrobky, ale aj možnosť výberu balenia, veľkosti či dizajnu. Z toho dôvodu ponúka pri nových výrobkoch široký sortiment darčekových balení, balení v súdkoch a iných atypických štýlových obaloch. Vývoj Prelika sa však neorientuje len na výrobu destilátov, ale aj na horčicový program. Spoločnosť v spolupráci s poľnohospodársko-ovocinárskou prvovýrobou uvažuje o založení vlastného ovocného liehovaru so zámerom získavať kvalitné ovocné a iné destiláty pre vlastnú potrebu i na predaj ďalším výrobcom.
Prelika doteraz umiestňovala svoju produkciu výlučne na domácom trhu, jej snahou je presadiť sa v niektorých typických slovenských komoditách aj na českom trhu.

Sto rokov výroby destilátov v Prešove

Výroba destilátov v Prešove oslávi v tomto roku sto rokov svojho trvania. Roky 1996 až 2000 boli pre bývalú spoločnosť Fragopolis kritické. Postupne evidovala dlhy po lehote splatnosti až vo výške 130 mil. Sk, z ktorých 43 mil. Sk odpísala ako nedobytné pohľadávky. V septembri 2000 bol na Fragopolis vyhlásený konkurz. V júni 2000 začala svoju činnosť Prelika Prešov.

Vybrané ekonomické ukazovatele Preliky Prešov

2001

2002

Výroba liehovín (tis. litrov) 1 369 1 265
Výroba octu (tis. litrov) 1 017 1 272
Výroba horčice (ton) 885 1 111
Tržby (mil. Sk) 224 216
Zdroj: Prelika, a.s., Prešov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. december 2025 11:54