StoryEditor

Likvidáciu áut brzdí nedokonalá legislatíva

21.06.2004, 00:00
Firma Maveba z Hanušoviec pripravuje v spolupráci s Technickou univerzitou Košice a Inštitútom logistiky a produkčných systémov v maďarskom Miškolci centrum na komplexné spracovanie nebezpečných odpadov z autovrakov. Cieľom cezhraničného environmentálneho projektu je likvidácia starých áut z regiónov východného Slovenska a severovýchodného Maďarska.

Firma Maveba z Hanušoviec pripravuje v spolupráci s Technickou univerzitou Košice a Inštitútom logistiky a produkčných systémov v maďarskom Miškolci centrum pre komplexné spracovanie nebezpečných odpadov z autovrakov. Cieľom cezhraničného environmentálneho projektu je likvidácia starých áut z regiónov východného Slovenska a severovýchodného Maďarska. Projekt na zber a spracovanie starých motorových vozidiel podporil i Recyklačný fond sumou 2,75 milióna korún. K úplnému dovybaveniu centra treba preinvestovať ešte asi 10 miliónov korún, pričom 9 miliónov korún je potrebných na doplnenie technológií a milión na rozbeh produkcie.
Už v súčasnosti je Maveba schopná spracovať a zlikvidovať 80 až 82 percent materiálov zo starých áut, chce však úroveň spracovania zvýšiť na 95 až 100 percent, ako to stanovujú európske smernice.
Ako uviedol konateľ firmy Ervín Mačej, rozbeh ekologickej likvidácie autovrakov brzdí nedokonalé uplatňovanie zákona o odpadoch v praxi. Spracovatelia starých a vyradených áut by privítali novú vykonávaciu vyhlášku, ktorá by presne citovala úplné znenie platného zákona, ako je to uvedené v dôvodovej správe. Podľa Mačeja je to potrebné, aby nedochádzalo k nesprávnemu vykonávaniu, resp. ku skresľovaniu zákona nepresnými formuláciami. V súčasnosti totiž nie je možné dostatočne pružne odstraňovať vraky áut neznámych majiteľov z ulíc miest a obcí.
Mačej v tejto súvislosti upozorňuje aj na to, že vraky sa často šrotujú načierno vo firmách, ktoré na to nemajú autorizáciu ani vhodné technologické vybavenie. "V konečnom dôsledku to znamená nedostatočný prísun materiálu určeného na likvidáciu vo firmách na to určených," dodáva. V prípade plynulého prísunu áut na likvidáciu bude Maveba schopná do troch rokov ročne spracovať okolo 6-tisíc vrakov.
Na zber automobilov v rámci Prešovského kraja má dohody so štyrmi zberateľmi. Okrem nich Maveba uzatvorila zmluvy aj so subjektmi z regiónov Poprad, Košice-vidiek, Humenné, resp. pripravuje zmluvy na podpis s regiónmi Stará Ľubovňa a Michalovce. Firmu oslovujú už aj samy obce, ktoré pripravujú všeobecne záväzné nariadenia o likvidácii nebezpečného odpadu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:49