StoryEditor

Obchod vo svete sa v roku 2002 zotavil, neistota však pretrváva

25.04.2003, 00:00
Svetový obchod, hlavný motor svetového hospodárskeho rastu, bude v tomto roku v dôsledku vojny v Iraku a vírusového ochorenia SARS, ktoré je rozšírené hlavne v ázijskej oblasti, pravdepodobne stagnovať, uviedla vo svojej najnovšej správe Svetová obchodná organizácia (WTO). WTO v správe zároveň poukazuje na rast maloobchodného predaja, ktorý v roku 2002 vzrástol o 2,5 percenta, zatiaľ čo ešte v roku 2001 vykazoval pokles o jedno percento.
  • OECD očakáva oživenie ekonomiky
  • Rast obchodnej výmeny vo svete bol v minulom roku síce výrazný, avšak nerovnomerný. Pre mnohé regióny bola aj vlani príznačná stagnácia -- patria sem hlavne štáty Latinskej Ameriky a západnej Európy. Ťahúňmi svetového obchodu boli aj v minulom roku Spojené štáty americké a niektoré väčšie ázijské ekonomiky vrátane Číny. Na minuloročnom raste sa významne podieľali aj tranzitívne ekonomiky.
    Ekonomická a politická neistota vo svete pretrváva
    Značná ekonomická a politická neistota však vrhajú tieň na vyhliadky svetového obchodu v tomto roku. Donedávna sa predpokladalo, že v roku 2003 svetový obchod vzrastie minimálne o tri percentá, súčasné prognózy sú však opatrnejšie. WTO očakáva, že v tomto roku sa objem obchodu vo svete v porovnaní s rokom 2002 zvýši len nepatrne alebo zostane na nezmenenej úrovni. Rast objemu obchodu očakávaného v tomto roku nedosiahne ani zďaleka úroveň z 90. rokov (6,7 %). Riziká sprevádzajúce prognózu na tento rok sú veľké, na jednej strane ich podporuje pretrvávajúce spomaľovanie svetového hospodárskeho rastu, na druhej strane vojenský konflikt v Iraku a stále sa rozširujúce ochorenie SARS.
    "Prognózy len odzrkadľujú narastajúcu ekonomickú a politickú neistotu vo svete. Neistota poškodzuje ekonomický rast a rozvoj a podporuje zvyšovanie nestability svetového hospodárstva. Vlády by preto mali vyslať pozitívne signály o svojej pripravenosti riešiť vzniknuté problémy," upozornil generálny riaditeľ WTO Supačai Paničpakdi. Zároveň však vyjadril presvedčenie, že krátko trvajúci konflikt v Iraku a s tým súvisiaci aj pokles cien ropy by mohli podporiť hospodársky rast vo svete, ktorý by už v roku 2004 mohol dosiahnuť 5,7-percentnú úroveň. Podobne by sa svet mohol vyrovnať aj s dôsledkami vírusového ochorenia SARS. Ako totiž S. Paničpakdi uviedol, práve štáty v postihnutom regióne sú dnes oveľa lepšie pripravené vyrovnať sa s následkami SARS aj vďaka rozsiahlym reformám, ktoré vykonali od obdobia ázijskej hospodárskej krízy, ktorá ich zasiahla v rokoch 1997 -- 1998. Aj napriek tomu, že sa Čína ocitla v nezávideniahodnej situácii, keďže sa považuje za ohnisko nákazy, silný domáci dopyt v krajine by mohol pomôcť práve jej susedom vyhnúť sa najhoršiemu scenáru. Okrem toho východoázijské stavebné spoločnosti dúfajú, že sa im podarí vstúpiť na "lukratívny iracký trh". Dôsledky SARS na vývoj vo svete, hoci z krátkodobého hľadiska, sú však alarmujúce. Najväčšie škody zatiaľ pocítil cestovný ruch a letecká doprava.
    Čína sa po svojom vstupe do Svetovej obchodnej organizácie v roku 2001 stala jedným z najatraktívnejších miest medzinárodného obchodu. V správe WTO sa uvádza, že práve táto krajina výrazne podporila v roku 2002 medzinárodný obchod zvýšením importu a exportu o približne 20 percent.
    Rok 2002 sprevádzali pokles investícií a nárast reštrikcií pri medzinárodnom obchodovaní, ktoré mali zredukovať riziká vychádzajúce z medzinárodného terorizmu a narastajúceho geopolitického napätia. Nárast cien pohonných látok obmedzil rast v medzinárodnej preprave a leteckých službách.
    Obchod podľa regiónov
    Ázijský maloobchodný predaj v minulom roku vzrástol o 12,5 %, pričom práve v tomto regióne sa zaznamenali výrazné odchýlky v raste medzi Japonskom, ktoré je stále najväčšou ázijskou ekonomikou, Čínou a Indiou. Objem obchodu tranzitívnych ekonomík pokračoval vo výraznom raste, maloobchodný predaj sa zvýšil približne o 10 % hlavne vďaka nárastu dopytu na trhu a pretrvávajúcemu prílevu priamych zahraničných investícií do tohto regiónu. Dovoz do USA sa vlani zvýšil o 3 % najmä vďaka pokračujúcemu rastu spotrebiteľských výdavkov. Export krajiny však klesol skoro o 4 % čiastočne pre menší záujem zo strany zahraničných obchodných partnerov, ktorých ekonomiky nedokázali v uplynulom období rásť -- štátov západnej Európy, Japonska a krajín Latinskej Ameriky. Export v západnej Európe vzrástol len o 0,6 %, zatiaľ čo import klesol o 0,5 %. Krajiny Latinskej Ameriky prekonali v minulom roku jedno z najhorších období aj v dôsledku krízy v Argentíne, Brazílii a vo Venezuele. Brazílsku ekonomiku negatívne ovplyvnil neistý politický vývoj v krajine. Import štátov Latinskej Ameriky v roku 2002 klesol o viac než 5 %, zatiaľ čo ich export vzrástol približne o 2 %.
    Rast obchodu podľa regiónov
    Vývoz Dovoz
    Hodnota v mld. USD (r. 2002) Zmena v % oproti r. 2001 Hodnota v mld. USD (r.2002) Zmena v % oproti r. 2001
    Európska únia 2441 0 2438 -2
    Tranzitívne ekonomiky 309 5 297 11
    Ázia 1610 -9 1457 -7
    Latinská Amerika 351 -3 355 -2
    USA 694 -7 1202 -6
    Čína 326 7 295 8
    Ruská federácia 107 -2 60 20
    Svet 6240 -4 6501 -4
    Zdroj: WTO
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    06. máj 2024 21:13