StoryEditor

Ruské Spektre nahradia české Tatry

04.03.2004, 23:00

Ten istý človek, ktorý tvoril dizajn pre delostreleckú techniku Červenej armády, uvádza v týchto dňoch nové produkty priamo do moskovských ulíc. Tentoraz však nepôjde o kanóny veľkého kalibru, ale o nové električky, ktoré by mali v hlavnom meste postupne nahradiť starnúce české vozidlá značky Tatra.
Ako uviedol denník The Moscow Times, Alexander Geizer strávil posledných 40 rokov ako dizajnér motorizovanej delostreleckej techniky pre niekdajšiu sovietsku a dnes ruskú armádu, no v roku 2001 v rámci konverzie sa jeho podnik Uraltransmaš v Jekaterinburgu rozhodol prekovať meče na pluhy. Prvým produktom sú električky Spektr, z ktorých prvé začali už v januári skúšať na moskovských uliciach. Uraltransmaš plánuje postupne Spektrami nahradiť staré české električky Tatra brázdiace ruské ulice od 70. rokov. Väčšina z nich je už deravá, pričom iba pár ich v Moskve zmodernizovali a ešte menej nahradili. Moskovská nadzemná dopravná spoločnosť Mosgortrans prevádzkuje 680 vozidiel, ktoré denne prepravia 1,8 mil. cestujúcich. V tomto roku spoločnosť plánuje zmodernizovať 22 električiek Tatra a ďalších 122 nakúpiť od ruskej firmy. Modernizované tatrovky budú červenej farby, aby boli rozlíšiteľné od pôvodných starých žltých vozidiel a náklady na modernizáciu sa odhadujú na 4,5 mil. rubľov (158-tisíc USD). Nová električka Spektr stojí 7,5 mil. rubľov (253-tisíc USD). Uraltransmaš verí, že po šiestich mesiacoch testovania si Moskva vyberie nové Spektre. Očakáva, že zmodernizovaný exteriér aj interiér električky oproti pôvodným českým vozidlám sa zapáči cestujúcim a kvalitnejšia elektronika zasa vodičom.
Aj keď podnik zaznamenal úspechy s električkami v iných mestách, inžinieri so smútkom spomínajú na staré dobré časy predajnosti vojenskej techniky. Ako uviedol Geizer, v Rusku je všetko inak ako v iných krajinách. To platí aj v prípade vojenskej techniky. Celý svet už prešiel na americký štandard 155-milimetrových kanónov, no v Rusku stále ostávajú pri 152-milimetrových. Ich predajnosť je tak mimo krajiny bez šancí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:00