StoryEditor

Firmám chýbajú informácie o únii

26.06.2003, 00:00
Slovenské firmy od vstupu do Európskej únie očakávajú predovšetkým lepší prístup na veľký spoločný trh, ktorý bude mať takmer 450 miliónov potenciálnych zákazníkov. Očakáva sa vyšší prílev priamych zahraničných investícií, vytvorenie transparentnejšieho podnikateľského prostredia, čo by malo v konečnom dôsledku priniesť viac ziskov ako strát. Slovenské firmy sú pri hodnotení prístupu na európsky trh optimistickejšie ako sú v priemere spoločnosti z kandidátskych krajín. Nemajú však dostatok informácií, napríklad o čerpaní prostriedkov z povstupových fondov únie.
Stabilné odvetvie
V elektrotechnickom odvetví, kde azda najvýraznejšie stúpa zamestnanosť, je dnes zaevidovaných 187 výrobcov elektrotechniky, okrem predajcov a dovozcov. Elektrotechnický priemysel je na sto percent sprivatizovaný, po vstupe zahraničného kapitálu od roku 1995 sa firmy orientujú na informačné technológie a sofistikovanú výrobu. "Nazdávam sa, že elektrotechnika bude naďalej patriť k stabilnejším a rastúcim odvetviam slovenského priemyslu. Členovia Zväzu elektrotechnického priemyslu SR sú rozdelení na dve skupiny. Sú to firmy so zahraničným spolumajiteľom a domácim kapitálom. A práve druhí spomínaní majú väčší záujem o čerpanie prostriedkov z eurofondov. Problematické je však spolufinancovanie väčších projektov. Výhodné úvery môžu firmy dostať zo Slovenskej záručnej banky, pričom zväz hľadá aj ďalšie možnosti," uvádza generálny sekretár Zväzu elektrotechnického priemyslu SR Vlado Kalina.
Zásadné reformy
V súčasnosti zväz spolu s Bruselom pracuje na veľkom projekte ELEKTRANET, ktorý má byť pre deväť prístupových krajín. Podľa Kalinu ide o spoluprácu so zahraničnými partnermi pre podniky elektrotechnického a elektronického priemyslu. Získať peniaze z EÚ z predvstupových fondov už nebude možné a tí, ktorí to nestihli, musia čakať na nové podmienky. "Európska únia stojí na prahu zásadných reforiem. Je to aj jednotný akčný plán na prípravu spoločného finančného trhu, ktorý zmení pozíciu kapitálových trhov a bankového sektora. Veľmi dôležité je aj to, že sa zmení financovanie podnikov. Únia nemá dostatok prostriedkov, ktoré môže poskytnúť prístupovým krajinám. Možno teda očakávať radikálne sprísnenie na získavanie zdrojov aj pre podnikovú sféru," zdôraznil Peter Staněk z Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky SAV.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:04