StoryEditor

Najambicióznejší plynovod v Číne hľadá financie

05.08.2004, 00:00

Najväčší producent ropy v Číne, spoločnosť PetroChina ukončila rozhovory o vytvorení 18 miliárd dolárového spoločného podniku na vybudovanie a prevádzkovanie plynovodu zo západočínskych nálezísk na východnom pobreží. Spoločný podnik medzi čínskou firmou a zahraničnými koncernami sa nezrealizuje aj napriek tomu, že plynovod je už od tohto roku v prevádzke. Plán ukončili nezhody medzi spoločnosťami Royal Dutch/Shell a ExxonMobil, dvoch najväčších zahraničných ropných koncernov a ruskou štátnou plynárenskou spoločnosťou Gazprom po dvoch rokoch často zložitých a napätých rokovaniach s Pekingom, uviedol ekonomický denník Financial Times.
"Išlo o veľký projekt, neboli sme však schopní dosiahnuť spoločné riešenie", uviedol hovorca Shellu. Analytici uvádzajú, že projekt zlyhal na tom, že spoločnosť PetroChina nebola schopná garantovať dostatočne vysoké ceny zemného plynu od spotrebiteľov zo Šanghaja a ostatných miest, čo znervóznilo zahraničné koncerny, ktoré sa obávali, že nezískajú také výnosy, aké od projektu očakávali. Spoločnosti Exxon, Shell a Gazprom mali v spoločnom podniku vlastniť každá po 15 percent, PetroChina by disponovala 50 percentami a čínska rafinéria Sinopec by v ňom vlastnila 5 percent akcií. Zahraničné spoločnosti navyše znechutili rozhovory s najvyšším manažmentom čínskej firmy, ktorý sa počas ich rozhovorov vôbec neusiloval riešiť problémy, ktoré znepokojovali zahraničné koncerny.
"Plynovod bol vždy viac politickým než obchodným projektom. Zahraniční partneri však potrebovali určité záruky návratnosti investícií, ktoré im však čínska strana nemohla poskytnúť, tak sa rozhodli od neho odstúpiť," domnieva sa Stephen Sullivan z moskovskej maklérskej spoločnosti UFG.
Hoci neúspešné ukončenie rokovaní je ranou pre zahraničné ropné koncerny, ktoré sa horlivo usilujú získať miesto na čínskom veľmi sľubnom energetickom trhu, to ešte nesignalizuje, že nemajú aj napriek tomu šancu presadiť sa v tejto časti sveta. Spoločnosť Shell napríklad uvažuje ešte v tomto roku investovať na čínskom energetickom trhu zatiaľ najviac peňazí vo svojej histórii. Koncern investuje asi jednu miliardu dolárov na projekty vo všetkých oblastiach svojej činnosti vrátane výskumu a produkcie ropy, zemného plynu, výroby chemických produktov a v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.
Projekt plynovodu zo západnej do východnej Číny mal byť jednou z kľúčových tepien rýchlo sa rozrastajúcej čínskej ekonomiky, ktorej dopyt po rope a plyne sa neustále zvyšuje, čo sa usilujú spoločnosti zo Západu v plnej miere využiť. Plynovod dlhý asi 4 200 kilometrov dokáže prepraviť 12 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne, uviedol The Moscow Times. Čína verí, že aj vďaka nemu sa jej podarí znížiť silnú závislosť od uhlia. Plyn z nového plynovodu bude zároveň silnou konkurenciou pre stlačený plyn, ktorý sa dnes dováža do južnej Číny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:53