StoryEditor

Nové ceny energií prinútili firmy šetriť

16.02.2003, 23:00
Nárast cien elektrickej energie a zemného plynu znamená pre Železiarne Podbrezová, a. s., zvýšenie nákladov o 150 mil. Sk. Aby firma nemusela prepúšťať, prijme podľa generálneho riaditeľa Vladimíra Sotáka úsporné opatrenia, ktoré sa odrazia hlavne v nulovom raste miezd. "Verím, že v krátkom čase Ústavný súd SR prijme stanovisko k zákonu, ktorým bol zriadený Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ako aj k rozhodnutiam tohto úradu. Ak vyhlásené ceny energií zostanú v platnosti, dovolím si tvrdiť, že to položí slovenskú ekonomiku. Nabúralo to totiž obchodné i finančné plány podnikov na tento rok, a to len preto, že niekto prijal rozhodnutie počas transformácie energetických subjektov. Nik nechce zverejniť cenu, za ktorú sa nakupuje plyn, lebo je to štátne tajomstvo. Aké to je tajomstvo, keď sa to týka 5,5 mil. občanov?" povedal V. Soták.
PRIAMY DOVOZ
Zvýšenie cien sa odrazí aj v hospodárení krupinskej akciovej spoločnosti Way Industry. Náklady na plyn jej stúpnu o 57 %, na elektrickú energiu o 33 % a na vodu o 9,1 %. Celkové náklady sa v medziročnom porovnaní zvýšia o 7,5 mil. Sk. Firme to komplikuje situáciu, keďže exportuje 87 % produkcie a musí rešpektovať svetové ceny výrobkov. "Zákazníkov nezaujíma úroveň našich nákladov," uviedol generálny riaditeľ Július Mokoš. Zvýšenie nákladov na teplo budú v Krupine eliminovať organizačnými opatreniami a modernizáciou výrobných priestorov. Spotrebu elektrickej energie chcú znížiť používaním nových výrobných technológií. Keďže vzrástli aj ceny vstupných materiálov, firma rokuje s viacerými dodávateľmi, ktorí nepridávajú k dovážanému výrobku žiadnu pridanú hodnotu a ceny týchto produktov sú priamo závislé od úrovne kurzov. Way Industry zvýši podiel priamo dovážaných kompletačných dielov na jednotlivé výrobky, čím využije kurz koruny k zahraničným menám.
LIKVIDAČNÉ ZVÝŠENIE
V podobnej situácii sú aj Novácke chemické závody, a. s., Nováky. Ceny výrobkov na medzinárodných trhoch sú dané ponukou a dopytom, takže nie je možné do nich automaticky premietať nárast cien vstupov. Generálny riaditeľ Ľuboš Beňo označil zvýšenie cien energií za drastické až likvidačné. "Verím, že sa so situáciou vyrovnáme, ale na úkor ziskovosti. Odrazí sa to v poklese zdrojov na investície a v spomalení tempa ekologizácie výroby. Na ekologické investície si musíme vytvoriť vlastné zdroje. Zvýšime dôraz na kvalitu a produktivitu práce a budeme hľadať vnútorné zdroje na aspoň na čiastočnú elimináciu zdraženia vstupov," konštatoval Ľ. Beňo.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:13