StoryEditor

Thermosolar zvýšil predaj kolektorov

23.02.2003, 23:00

Napriek odbytovej kríze v nemecky hovoriacej časti Európy, ktorá je zároveň najzaujímavejším a najväčším trhom solárnych kolektorov, ako aj zostrenej konkurencie v rámci krajín Vyšehradskej štvorky, dosiahli vlaňajšie tržby najväčšieho slovenského producenta slnečných kolektorov, spoločnosti Thermo-solar Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom, 110 mil. Sk. V medziročnom porovnaní je to o 16 % viac. Množstvo predaných kolektorov vzrástlo o 23 %, o štvrtinu bola vyššia pridaná hodnota a zisk pred zdanením dosiahol výšku 3,16 mil. Sk, čo je na porovnateľnej úrovni ako v roku 2001.
Podľa riaditeľa firmy Milana Nováka významne vzrástol podiel Slovenska na celkovom množstve predaných kolektorov. V súčasnosti predstavuje 21 %, čo je v medziročnom porovnaní takmer dvojnásobok. "Rast je o to prekvapujúcejší, že v SR chýba podpora štátu pri využívaní slnečnej energie, ako ju poznáme v krajinách EÚ, ale už aj v Česku a Maďarsku," konštatoval. Navyše slnečné kolektory boli od 1. januára 2003 preradené zo zníženej do vyššej, teda 20-percentnej sadzby DPH, čím sa odbúrala aj posledná výhoda zo strany štátu pre obnoviteľné zdroje energie. Napríklad vo Veľkej Británii je DPH 5 %, vo Francúzsku 5,5 % , v ČR 5 %, pričom nižšia sadzba dane sa v mnohých krajinách ešte kompenzuje priamymi investičnými dotáciami, výhodnými úvermi alebo daňovými úľavami.
Investične náročný solárny energetický systém -- pre rodinný dom s tromi kolektormi, 300-litrovým bojlerom a príslušenstvom je to okolo 100 tis. Sk -- však tvorí z hľadiska ekonomickej efektívnosti mimoriadne perspektívnu alternatívu. Miera úspor dosahuje priemerne 50 až 70 % energie na prípravu teplej úžitkovej vody a 15 až 30 % na teplo a vykurovanie. Významné je aj ekologické hľadisko -- pri využití jedného kolektora s plochou 2 m2 sa znížia ročne emisie oxidu uhličitého o 200 až 1 100 kg a úplne sa vylúčia emisie oxidov síry a dusíka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 18:53