StoryEditor

Úspech Microsoftu v Nemecku

26.01.2003, 23:00

V rámci celoeurópskej súťaže bol prvýkrát vyhlásený Najlepší zamestnávateľ Nemecka 2003, ktorým sa stal softvérový koncern Microsoft Corp. V kategórii stredných podnikov túto cenu získala technologická konzultačná spoločnosť Skytec z Mníchova.
Štúdia, ktorá vychádza z názorov zamestnancov, zistila, že nemeckí pracujúci sú so zamestnávateľmi zväčša spokojní a približne 75 % respondentov označilo vedenie svojich firiem za kompetentné. Približne polovica opýtaných však zastáva názor, že vedenie by malo zamestnancov zapojiť do rozhodovania. Podľa výsledkov štúdie asi 60 % z nich uviedlo, že vedenie jasne formuluje očakávania a 70 % považuje svoje platy za primerané.
Do prieskumu sa mohli zapojiť všetky spoločnosti v Nemecku s viac než 50 zamestnancami. Prihlásilo sa 118 firiem, ktoré boli rozdelené do dvoch kategórií: v prvej boli veľké podniky s viac než 500 pracovníkmi a v druhej stredné podniky s menej než 500 zamestnancami. Do hodnotenia boli okrem výsledkov prieskumu mienky zamestnancov zahrnuté aj koncepty a programy firiem v oblasti personálnej politiky.
Víťazný Microsoft bol okrem toho navrhnutý aj na celoeurópsku mimoriadnu cenu v kategórii Celoživotné učenie, na ocenenie Podpora pre rôznorodosť je navrhnutý Ford AG a o cenu Rovnaké šance pre obidve pohlavia súťaží Schering a Allianz. Ako uviedol časopis Spiegel, štúdiu vypracovala kolínska organizácia Psychonomics a výskumný inštitút Great Place to Work Institute Europe. Tento prieskum je súčasťou celoeurópskej súťaže Najlepší zamestnávateľ EÚ za rok 2003, ktorej základy položila Európska komisia. Tá chce týmto spôsobom preniesť pozornosť na pokrokových zamestnávateľov s cieľom pozdvihnúť pracovné podmienky v Európe. Nápad takejto súťaže však pochádza z USA, kde od roku 1998 vyhlasujú 100 najlepších zamestnávateľov pod názvom Vynikajúce miesto pre prácu (Great Place to Work).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 06:28