StoryEditor

Čo ponúkajú poisťovne

01.11.2007, 23:00

ČSOB Poisťovňa prvýkrát bez cenníkov
Napriek tomu, že ČSOB Poisťovňa v minulých rokoch zverejňovala cenníky pre lepšiu orientáciu zákazníka, tentoraz sa klienti budú musieť uspokojiť s orientačnou internetovou kalkulačkou. Presnú sadzbu svojej sa dozvedia v pobočke poisťovne.
Najvýhodnejšiu poistku si tu môžu uzatvoriť obyvatelia menších miest a obcí starší ako 30 rokov, na ktorých sa poisťovňa orientuje.
Poisťovňa umožňuje zľavu za bezškodový priebeh do výšky 55 percent, päť percent ušetria za ročnú platbu a dvadsať percent môžu získať, ak autom najazdia za rok menej ako 10-tisíc kilometrov a vozia v aute dieťa.
V poisťovni sľubujú, že klientom sa ceny povinného zmluvného poistenia medziročne nezvýšia. "V roku 2008 nebudeme uplatňovať malus za prvú poistnú udalosť v poistnom období," hovorí produktová manažérka neživotného poistenia Michaela Pardubská zo spoločnosti.
Štandardný limit poistného krytia je 20 miliónov korún za škody na zdraví a 20 miliónov za škody spôsobené na majetku, nadštandardné poistenie zvyšuje limity na 60 miliónov korún. Poisťovňa ponúka klientom PZP aj zľavy na iné svoje produkty ako havarijné poistenie, cestovné poistenie alebo poistenie domov, bytov a domácností.

V OTP majú výhodu starší
V poisťovni OTP Garancia, najmladšej na trhu s povinným zmluvným poistením, je najvýhodnejšie poistenie pre starších vodičov s novými autami a vyšším výkonom motora. Na výslednú cenu poistky má vplyv najmä vek vodiča. So zvýhodnenými cenami môžu počítať zákazníci nad 27 rokov. Majitelia automobilov s vyšším objemom motora zas môžu využiť špeciálnu cenovo zvýhodnenú zimnú akciu.
"Novinkou pre súčasných i potenciálnych klientov je online poistenie prostredníctvom internetu, kde klient získa zľavu vo výške 15 percent," hovorí Darina Csóková z poisťovne. Ďalšie zľavy získajú klienti, ktorí majú iné poistné produkty, alebo sú klientmi ostatných spoločností v skupine OTP.
Poisťovňa ponúka balík Economy s krytím 20 miliónov na škody na majetku i zdraví, balík Business má limity 60 miliónov korún.
Poisťovňa má systém bonusov, ktoré pri osemročnej jazde bez nehody môžu cenu poistky znížiť na polovicu. Pri každej nehode však poisťovňa uplatňuje systém malusov -- klient stráca bonusové stupne. Podľa Csókovej sa dá na budúci rok očakávať mierne zdraženie poistiek vo výške 10 až 20 percent. Masívne presuny klientov však v poisťovni, ktorá je na trhu s povinným zmluvným poistením od minulého roka, neočakávajú.

Česká poisťovňa zvýhodní rodičov a veterány
Česká poisťovňa Slovensko prišla tento rok na trh s ďalšou segmentáciou klientov. Lacnejšiu poistku môže dostať tehotná žena alebo budúci otecko, rodičia či starí rodičia, ktorí v aute vozia deti, alebo vodiči, ktorí auto používajú len na území Slovenska a Českej republiky. Tí sa môžu kvôli výjazdu do zahraničia dopoistiť v priebehu roka.
Poisťovňa ponúka základné poistenie s limitom 20 miliónov korún na zdravie a majetok, nadštandardné poistenie pokrýva riziká do 60 miliónov korún. Tento rok upustili od segmentácie klientov podľa regiónov, za šesťročnú jazdu bez nehody je maximálna zľava 55 percent zo základnej ceny. "Česká poisťovňa naďalej ako jediná spomedzi deviatich poisťovní, ktoré na trhu ponúkajú PZP, vypočítava výšku škody na základe znaleckého štandardu," hovorí Ivana Čambalíková zo spoločnosti.
Lacnejšiu poistku môžu dostať majitelia áut starších ako 15 rokov. Zľavu 500 korún možno získať za telefonické poistenie alebo poistenie cez internet. Mladí vodiči, ktorí ešte nemajú deti, môžu získať zľavu 20 percent, ak si uzatvoria zároveň životnú poistku. Pre autá s kubatúrou od 1 800 do 2 500 kubických centimetrov platí do 23. novembra jednotná akciová cena 5 500 korún.

Wüstenrot prichádza s výrazným zjednodušením
Poisťovňa Wüstenrot sa pustila do veľkých zmien a podľa úvahy, že klient kúpi produkt, ktorému rozumie, výrazne zjednodušila cenník. Cena poistného závisí len od dvoch faktorov -- výkonu a nehodovosti vodiča. Za každý kilowatt výkonu nad 40 kW sa platí o tristo korún viac v základnej sadzbe, od tej sa však odpočítava bonus za bezkolíznu jazdu. Cena stúpa do výkonu 100 kW, majitelia silnejších áut budú za poistku platiť rovnako ako vodiči stokilowattových vozidiel.
Klient, ktorý desať rokov nemal nehodu, zaplatí o 70 percent menej. "Postačí, ak klient v poistnej zmluve čestne vyhlási, koľko rokov mal bezškodový priebeh a túto informáciu zároveň potvrdí podpisom poistnej zmluvy," hovorí vrchná riaditeľka poisťovne Dana Macková s tým, že pravdivosť údajov si budú preverovať až pri nehode. Ak vodič klamal, musí doplatiť poistku a zároveň jeho spoluúčasť na nehode sa môže ako penále dostať až na polovicu.
Poistiť sa tu oplatí hlavne vodičom, ktorí jazdili posledných desať rokov bezpečne. Jasnejšie kritériá môžu využiť vodiči s vyššími kubatúrami alebo rezidenti väčších miest, ktorí by v iných poisťovniach dostali menej výhodné podmienky ako vidiečania.
Poisťovňa neuplatňuje segmentáciu podľa pohlavia, veku ani bydliska klienta. Hranica poistného plnenia je dvadsať miliónov korún pre škody na zdraví aj majetku, vyššie limity v špeciálnych balíkoch poisťovňa neposkytuje.

Poistka v Generali sa oplatí mladým
Najvýraznejšou zmenou v cenotvorbe poisťovne Generali je posunutie hranice, odkedy sú výhodnejšie sadzby poistného, z 33 na 25 rokov. Šancu na lacnú poistku tak majú hlavne mladí vodiči s nižšími kubatúrami, ktorí vo svojom segmente môžu dostať najlepšiu cenu práve v tejto poisťovni.
Za bezškodový priebeh ponúkajú v poisťovni zľavy až do 50 percent, zákazníci, ktorých vozidlá nie sú registrované v krajských mestách, dostanú navyše ďalšiu desaťpercentnú zľavu. Pohlavie ani výkon motora sa v poisťovni pri výpočte cien nerozlišujú. "Spoločnosť sa rozhodla, že ani v roku 2008 nebude uplatňovať malus," hovorí Jacqueline Pešková z komunikačného oddelenia poisťovne. Poisťovňa okrem toho ponúka možnosť platiť formou štvrťročných a polročných splátok bez zvýšenia v porovnaní s ročnými splátkami.
Poisťovňa ponúka dva produkty: Štandard Plus kryje škody na zdraví a majetku do výšky 20 miliónov korún. Produkt Euro Extra ponúka k limitom 60 miliónov právne poradenstvo a úrazové poistenie s limitom 60-tisíc korún pre prípad smrti a 100-tisíc korún pre prípad invalidity.

Uniqa pre klientov v strednom veku
V poisťovni Uniqa sa najviac oplatí uzatvoriť zmluvu vodičom od 34 do 56 rokov z menších miest, ktorí nemali nehodu minimálne šesť rokov. Ako segmentačné kritérium naďalej používa okrem výkonu auta aj vek a bydlisko vodiča, pričom zľavy za bezškodový priebeh a regionálnu príslušnosť nesmú prekročiť 50 percent. "Klient môže získať aj crosselingové rabaty za viac druhov poistení v našej poisťovni, za počet vozidiel a podobne," hovorí Michal Nestranec z oddelenia poistenia motorových vozidiel v spoločnosti. Uniqa tradične zverejňuje najpodrobnejší cenník svojich sadzieb, takže sa klient môže ľahko zorientovať.
Poisťovňa nie je dobrou voľbou pre tých, ktorí majú nehodu. "Naša poisťovňa na základe platných Všeobecných poistných podmienok uplatňuje systém malusov za počet škôd. Znamená to, že poistné na nasledujúce poistné obdobie sa môže zvýšiť," dodáva Nestranec.
Poisťovňa ponúka dva modely krytia: Štandard s limitom 20 miliónov na zdravie a 20 miliónov na majetkové škody, pri produkte Plus sú limity 40 miliónov. Okrem toho ponúkajú asistenčné služby na celom území Európy.

Allianz znovu bez cenníkov
Najväčšia poisťovňa na trhu, Allianz-Slovenská poisťovňa, ani tento rok nezverejnila svoje cenníky a sadzby poistného si klienti môžu vypočítať iba na internetovej kalkulačke. Podľa predstaviteľov spoločnosti je to spôsobené tým, že premenných na výpočet sadzby je priveľa na tabuľky. "Allianz-Slovenská poisťovňa začala ako prvá uplatňovať individuálny prístup k stanoveniu poistného so zohľadnením profilu klienta a parametrov vozidla. Tento spôsob sa nám osvedčil ako jednoznačne spravodlivý a budeme v ňom ďalej pokračovať," vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Lucia Muthová.
Poisťovňa poskytuje množstvo zliav, napríklad 15 percent za dohodnutie spoluúčasti, systém vernostných zliav do výšky desať percent, rôzne akcie na vybrané kategórie vozidiel a množstvo individuálnych zliav, pričom rozhodujúci je bezškodový priebeh. Za šesť rokov bez nehody Allianz klientovi odpustí 55 percent základnej ceny.
Klienti si môžu vybrať z troch produktov -- Basic, Standard a Optimal, ktoré sa líšia výškou a šírkou krytia. "Ako jediná poisťovňa ponúkame možnosť dohodnúť spoluúčasť k povinnému zmluvnému poisteniu, keď si klient ešte zníži cenu," hovorí Muthová.

Kooperativa a Komunálna poisťovňa opäť spolu
Komunálna poisťovňa a trhová dvojka Kooperativa aj tento rok prišli s identickými cenníkmi. Hlavným faktorom na výpočet ceny je objem motora vozidla, o výške rozhodujú aj vek a bydlisko vodiča a samotný výkon motora. Zľavu možno získať za ročný spôsob platby, 60 percent môže vodič ušetriť na bezškodovom priebehu a poisťovňa Kooperativa ponúka množstvo individuálnych zliav. V Kooperative je klient PZP automaticky poistený na škody spôsobené živelnou udalosťou, získa aj úrazové poistenie vodiča a posádky do výšky stotisíc korún. Poisťovňa ponúka dve sadby poistenia: Partner s limitom 20 miliónov a Europartner s limitom 60 miliónov korún.
Dcéra Kooperativy, Komunálna poisťovňa, ponúka veľmi podobné podmienky. Cenu tiež ovplyvňuje v prvom rade kubatúra auta, ale aj vek a bydlisko vodiča. Na rozdiel od matky si v poisťovni možno uplatniť zľavu za bezškodový priebeh 50 percent. Nad rámec týchto zliav možno získať vernostné rabaty a rôzne individuálne zľavy, za ročnú platbu klient ušetrí tri percentá z ceny. Dôchodcovia nad 70 rokov zaplatia za poistné polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/poistenie, menuAlias = poistenie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:34