StoryEditor

Ruskí turisti Slovensko veľmi nevyhľadávajú

19.11.2006, 23:00

Štatistika cestovného ruchu medzi Slovenskom a Ruskom uvádza, že vlani vycestovalo zo Slovenska do Ruska 14-tisíc ľudí. Za týmto číslom sú však pracovné cesty a individuálne návštevy. Zriedkakedy sa v ponuke slovenských cestovných kancelárií nájde zájazd do Ruska.
"Ak sa podarí zorganizovať nejakú skupinu raz za dva roky, tak je to úspech," dozvedám sa v moskovskom zastúpení Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.
Slovensko sa pravidelne zúčastňuje na turistických veľtrhoch v Ruskej federácii. Medzi najprestížnejšie patrí jesenná výstava Voľný čas, ktorú navštevuje zhruba 60-tisíc návštevníkov.
Pomohla by lepšia doprava
V súťaži o ruskú klientelu strácame v porovnaní s našimi západnými susedmi. Praha a Karlove Vary sú magnety, ktoré už niekoľko rokov priťahujú silné prúdy ruských návštevníkov, ktorí radi na dovolenke míňajú peniaze. Denne niekoľko priamych letov a charterových liniek dopravuje do Česka stabilné prílevy ruských turistov. Zastúpenie Vysokých Tatier, Aqua City, Bojníc a ďalších vystavovateľov na najväčšej moskovskej turistickej výstave potvrdzuje snahu Slovákov získať si ruských návštevníkov.
"Odhadujeme, že tento rok budeme mať 300 ruských kúpeľných hostí a sme rozhodnutí oveľa aktívnejšie pracovať na tomto trhu," hovorí generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov Jaroslav Komora.
Zástupcovia slovenských vystavovateľov sa zhodujú v tom, že najväčším problémom pri získavaní turistov z Ruska je doprava. Transfery na východné Slovensko z Bratislavy, v nadväznosti na jediné priame letecké spojenie, sú nepohodlné a predražujú pobyty. Aj železničné spojenie vedie severne cez Poľsko a dopraví turistov v strede noci do Žiliny.
Podľa štatistík za prvý polrok 2006 navštívilo Slovensko viac ako desaťtisíc ruských turistov. Obvykle však zostávajú u nás dlhšie ako iní európski návštevníci. Kým celkový priemer na Slovensku sú tri prenocovania, ruskí turisti sú u nás v priemere päť nocí. V číslach zaplatených nocľahov sa dajú porovnať s Talianmi, Rakúšanmi alebo Francúzmi, ktorých k nám však chodí dvojnásobne viac.
Záujem turistov o Rusko rastie
Na ruskom trhu cestovného ruchu je rušno. Biznis každoročne zaznamenáva dvadsaťpercentný rast, súvisiaci s vyššou kúpyschopnosťou obyvateľstva. Cestovné kancelárie ponúkajú solventnejšej ruskej klientele cesty do najznámejších svetových centier. Často svojimi cenami konkurujú domáce destinácie. Príčiny poklesu zahraničnej návštevnosti Ruska vidia pracovníci Federálnej agentúry pre turizmus v cenovej politike a v ponuke služieb. Pokles o 11,8 percenta za prvý polrok tohto roku, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku, zaznamenala Federálna hraničná služba. Týka sa to najviac turistov z Poľska, Číny, Francúzska a Fínska. Analytici uvádzajú rast cien vo všetkých segmentoch turistického balíka -- ubytovanie, železničná a letecká doprava, vstupenky do múzeí.
Rusku najviac chýbajú cenovo dostupné trojhviezdičkové hotely. Novopostavené zariadenia tejto kategórie sú drahé. Napríklad ponuka trojhviezdičkového Holiday Inn v Moskve sa začína cenou 200 USD za izbu.
"Predstavte si napríklad len praktické problémy spojené s uplatňovaním národného systému klasifikácií hotelov a ubytovacích zariadení, ktorý bol schválený v júli tohto roku. Máme vyše 4-tisíc hotelov v 11 časových pásmach. S niektorými môže byť agentúra kvôli časovému posunu v kontakte len e-mailom," vysvetľuje riaditeľ odboru Federálnej agentúry pre turizmus S. Minin.
Samotná jednotná klasifikácia nemôže zvýšiť ceny hotelov, tvrdí námestníčka riaditeľa agentúry Nateli Šangalija, a dodáva: "Budeme môcť lepšie reagovať na sťažnosti o nesúlade počtu hviezdičiek hotela s poskytovanými službami. Odobratie ,hviezdičky´ atestačnou komisiou bude znamenať, že hotel bude musieť vrátiť klientovi peniaze."
Agentúra registruje vyše desaťtisíc ubytovacích zariadení s ponukou vyše milióna miest. Hotely za rok ubytovali 16 miliónov ľudí, kúpeľné domy ďalších 10 miliónov návštevníkov.
Priťahuje najmä Moskva a Peterburg
Najviac zahraničných turistov prichádza do Ruska z USA, Veľkej Británie a Nemecka. Ich cesty smerujú hlavne do Moskvy a Sankt Peterburgu, na Zlatý okruh (tvorí ho osem historických miest pri Moskve), plavia sa loďami po Volge, cestujú transsibírskou magistrálou.
Aké sú ďalšie destinácie v krajine, ktorá má 17 miliónov štvorcových kilometrov? Cesta vlakom naprieč krajinou trvá týždeň, lietadlom je to desať hodín. Večný sneh, tundra, tajga, stepi, púšte... Podľa geografického členenia patrí do ďalších hlavných centier Čiernomorské pobrežie a Kaukaz, Sibír s Irkutskom a jazerom Bajkal. V ponuke turistiky sú plavby po sibírskych riekach Lena, Jenisej a Irtyš.
A čo sever Ruska? Mesto Kem, Solovecké ostrovy v Bielom mori. Hľadáte niečo vzdialenejšie? Je tu Ďaleký východ s Primorím, Sachalinom, Kurilami či Kamčatkou. Let do Petropavlovska -- Kamčatky a ďalej na Malkinské horúce pramene, vrtuľníkom do doliny gejzírov či výstup na vulkán. Slovenské cestovné kancelárie ponúkajú tieto exotické zájazdy organizované svojimi českými partnermi.
Ponuka ruských cestovných kancelárií
Nájdete v nich všetko -- oddych a relaxáciu pri mori či v kúpeľoch, poznávacie zájazdy, zamerané na históriu alebo galérie.
Túžite po extrémnych športoch? Adrenalín na deltaplánoch, splavovanie horských riek, vysokohorská turistika, speleoturistika či safari na soboch v tundre. Nechýba obľúbený rybolov alebo poľovačka.
Veľký rozvoj zaznamenáva lyžovanie. Najväčšie strediská sú na Kaukaze v Kabardino-Balkarskej republike. Z moderne vybudovaného lyžiarskeho strediska v Krasnej Poľane môžete byť za hodinu pri Čiernom mori.
Povinné podnikové zájazdy sú už dávnou minulosťou. Až na niekoľko výnimiek nie sú v Rusku žiadne cestovné obmedzenia. Stačí si len vybrať zo širokej cestovateľskej ponuky. Vízová povinnosť, pozvanie a potreba registrácie však kladú veľké nároky na plánovanie každej individuálnej cesty. Nie je problém získať všetky informácie cestovných kancelárií -- množstvo internetových stránok poskytne dobrú orientáciu o tejto obrovskej krajine. Konkrétne pobyty sa potom dajú vybaviť s veľkými cestovnými kanceláriami prostredníctvom e-mailu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 14:20