StoryEditor

Vzostupy a pády

28.12.2006, 23:00

Vzostupy...
LETECKÝ PRIEMYSEL
Po rokoch úpadku sa vďaka fúziám postupne stabilizoval. Za tento rok jeho strata dosiahne 500 miliónov dolárov, zatiaľ čo sa pôvodne rátalo až s 1,7 miliardy dolárov. V budúcom roku sa prvýkrát očakáva zisk.
FÚZIE A AKVIZÍCIE
Tento rok by mal byť rekordný a čaká sa, že prekoná aj objem kontraktov z prelomu storočia, keď vrcholila internetová horúčka. V druhej polovici decembra boli oznámené fúzie asi za 87 miliárd dolárov (2,3 bilióna korún).
NEHNUTEĽNOSTI
Rekordný rok na európskom trhu. Predaj nehnuteľností by mal v tomto roku vzrásť v Európe o 27 percent zo 166,3 miliardy eur v roku 2005 na 211,7 miliardy eur (7,35 bilióna korún).


...a pády
PROTEKCIONIZMUS

Najviac sa opäť prejavil vo Francúzsku, tentoraz bránením prevzatia energetického podniku Suez talianskym Enelom. Pridalo sa však aj Španielsko, ktoré spočiatku nechcelo dovoliť predať firmu Endesa nemeckému podniku E.ON a Európa bránila indickému Mittalu získať oceliarne Arcelor.
Američania zasa zabránili kúpeniu ropnej firmy Unocal čínskou CNOOC a obavy kongresmanov donútili arabskú firmu Dubai Port predať aktivity spojené s americkými prístavmi.

PROJEKT A380
Mamutí projekt európskeho výrobcu lietadiel Airbus sa skončil mamutím prepadákom, keď po mnohých odkladoch Airbus v októbri oznámil odklad dodania prvého lietadla o dva roky oproti pôvodnému plánu. Odklady vyvolali nedôveru aerolínií a americká zásielková spoločnosť FedEx ako prvá zrušila kontrakt na desať strojov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:25