StoryEditor

V obciach rozhodovala osobná angažovanosť starostov

Košice

"Romale, avente volinel džas ante Europa, vašiňofeder dživipen," parafrázoval v piatok pred 14. hodinou Ladislav Šana, starosta známeho košického sídliska Luník IX s asi 5 500 obyvateľmi rómskeho etnika, slová hymny euroreferendovej kampane a pozýval spoluobyvateľov do dvoch referendových miestností. Nepomohlo. V sobotu po 14. hodine mohli predsedovia oboch okrskových komisií skonštatovať, že Rómovia nedbali na výzvy a neprišli voliť Európu ani lepší život. Len 22-percentná účasť voličov z Luníka IX je hlboko pod 40 % z ostatných parlamentných volieb. "Načo tam pôjdem? Nám nebude lepšie. Možno bielym hej," dôvodila mladá Rómka.

Prešov, Sabinov, Svidník, Bardejov

Na mobilizáciu občanov na účasť na referende využívali niektorí starostovia v okresoch Prešov, Sabinov, Svidník a Bardejov miestny rozhlas. Všetky spomínané okresy prekročili potrebnú 50-percentnú hranicu. Mobilizácia starostov viedla i k pomerne vysokej účasti Rómov. Napríklad v obci Jarovnice okres Sabinov, v ktorej žije okolo 3 000 Rómov, zaznamenali až 54,8-percentnú účasť Rómov. Významný podiel na tomto výsledku možno pripísať aktivitám starostu obce. Ten vyzýval na účasť na referende i pomocou miestneho rozhlasu, i osobne. Pre HN to uviedol predseda okresnej komisie pre referendum v Sabinove Juraj Štoffa. Podpredseda okresnej referendovej komisie vo Svidníku Bohumil Kačmár si myslí, že viac ako obecný rozhlas podnietila občanov na účasť na referende osobná angažovanosť jednotlivých starostov. Dokumentoval to na príkladoch obcí Príkra a Šarbov, ktoré počtom obyvateľov (7 a 11) patria k najmenším obciam v republike. Napríklad v obci Šarbov evidovali v prvý deň referenda nulovú účasť. No už v sobotu sa pomer obrátil na plných 100 %. "Čím menšia obec, tým vyššia účasť," skonštatoval B. Kačmár. Aj podľa predsedníčky okresnej komisie pre referendum v Bardejove Márie Banasovej, rozhodujúcim prvkom pre účasť na referende v obciach bol prístup starostov. Ako príklad uviedol obec Sveržov, kde zaznamenali až 80-percentnú účasť.

Krásnohorské Podhradie

Rómovia z osady spod hradu Krásna Hôrka si myslia, že únia vyrieši ich problémy a oni sa budú mať lepšie. Možno aj preto mnohí z nich neignorovali referendum. Ani tí negramotní nemali s hlasovaním problémy, text im prečítali a namiesto troch krížikov napísali do správneho rámčeka jeden. Osada patrí k obci Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava. "Nik presne nevie, koľko ich tam je, koľkí z nich sú voliči a či majú v obci trvalý pobyt," tvrdí Ladislav Szabados, predseda miestnej referendovej komisie. Odhaduje, že v osade žije okolo 600 Rómov a ďalších niekoľko sto v obci, pričom tvoria asi polovicu jej obyvateľov. Výsledky europlebiscitu, na ktorom sa z 1 663 voličov zúčastnili takmer dve tretiny a drvivá väčšina z nich povedala únii "áno", svedčia o tom, že i Rómovia sa na tomto výsledku podieľali významnou mierou. K referendovým "perličkám" patrí zmiznutie štátnej vlajky spred referendovej miestnosti na sídlisku Juh v Rožňave. Zmocnil sa jej žiak základnej školy s odôvodnením, že aj on chcel oslavovať úspech slovenských hokejistov.

Banská Bystrica

Zo všetkých okresov Banskobystrického kraja prejavili najvyšší záujem o referendum obyvatelia okresu Banská Bystrica. V povodňami ťažko skúšanej obci Ľubietová sa podľa informácií starostu Jána Jančíka na referendovom hlasovaní zúčastnilo takmer 60 % oprávnených voličov. Postoje Ľubietovčanov podľa ich starostu ovplyvnili nielen miestne aktivity obecného úradu, ktorý od pondelka až do začiatku moratória vysielal niekoľkokrát denne relácie zamerané na zvýšenie informovanosti o význame vstupu SR do EÚ, ale aj konkrétne pomoc, ktorú obec čerpala zo zdrojov EÚ.

Žilina

V obciach Žilinského okresu i v Žiline najviac občanov prišlo k volebným urnám už v piatok popoludní. Podaktorí prišli hlasovať aj v sobotu, najmä v mestách. Najvyššia účasť bola v Žiline, možno aj vďaka výzve mestského zastupiteľstva i samotného primátora v predreferendovej kampani. "Pravdepodobne pekné počasie počas referenda po predchádzajúcich dažďoch sa podpísalo na zhruba 37-percentnej účasti našich občanov na referende. Napriek tomu, že sme na jeho propagáciu využili aj obecný rozhlas," konštatoval zástupca starostu v Terchovej František Kadaš. Najvyššia účasť na referende v Čadčianskom okrese bola v Turzovke.

Nitra

Vo väčšine obcí Nitrianskeho kraja sa miestni starostovia a predstavitelia samosprávy do poslednej chvíle snažili mobilizovať občanov na čo najvyššiu účasti na referende. V južných okresoch s národnostne zmiešaným obyvateľstvom vysielali oznamy o konaní referenda okrem slovenčiny aj v maďarčine. Občanom sa najčastejšie prihovárali priamo starostovia alebo poslanci miestnych zastupiteľstiev, ktorí nabádali ľudí na čo najväčšiu účasť. V mnohých obciach pred začiatkom hlasovania i počas neho znela v éteri europesnička Slovakia, ktorú starostom poskytla nadácia Svetlo.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 18:32