StoryEditor

Projekt zamestnávania Rómov bez podpory štátu

12.06.2002, 00:00

Projekt ROMOR -- Rómovia Rómom je od 31. mája skutočnosťou. Dovedna 20 Rómok, z toho 5 so zmenenou pracovnou schopnosťou, pracuje v dielni Obecné služby Ladomírová, okres Svidník. Šijú tu detské nohavice pre vekovú kategóriu od dvoch do 14 rokov. Produkty z tejto dielne budú ponúkať detským domovom, respektíve materským školám. Ide o projekt na Slovensku ojedinelý, keďže je zameraný na konkrétnu pomoc, ktorou je zamestnávanie mladých Rómov. Jeho autorom je generálny riaditeľ SVIK, s. r. o., Svidník Ladislav Koudelka. Zároveň sa spolu so starostom obce Ladomírová podieľal na jeho rozbehu. Ako pre HN uviedol, je smutný z toho, že projekt nezískal na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja SR žiadnu podporu. A to i napriek tomu, že Okresný úrad vo Svidníku ho v rámci štátnej podpory rozvoja okresov s vysokou mierou nezamestnanosti zaradil na prvé miesto dôležitosti. "Ministerstvo výstavby to neakceptovalo. Namiesto toho prikleplo štátnu dotáciu projektom zameraným na služby. Namiesto požadovaných 410 000 Sk na odkúpenie technológie pre rómsku dielňu, respektíve na zaplatenie rekonštrukcie budovy v obci, ministerstvo podporí zriadenie nejakej reštaurácie. Keď sem niekto príde z Európskej únie, prvý mu poviem, že v tomto štáte sa nedá nič riešiť ani vyriešiť," zdôraznil pre HN L. Koudelka. Dodal, že o tento projekt prejavili záujem aj iné okresné úrady s vysokým počtom Rómov, preto je pre neho nepochopiteľné, že u ministra Harnu nenašiel podporu.
Financovanie projektu mali zabezpečiť tri čiastkové projekty. Okrem spomínanej štátnej podpory sa v ňom uvažovalo o finančnej pomoci rómskych organizácií (zatiaľ nebol úspešný ani z tejto strany) a o prispení úradu práce. V skutočnosti sa na jeho financovaní podieľal len Okresný úrad práce (OÚP) vo Svidníku. K rozbehu výroby prispeli aj SVIK a obec Ladomírová. Podľa slov riaditeľa OÚP Vladimíra Halaja, v prvej etape realizoval úrad práce rekvalifikačný kurz pre vybraných evidovaných nezamestnaných Rómov. Predchádzali mu dve predvýberové kolá, keďže Rómovia prejavili o rekvalifikáciu až nečakaný záujem. Rekvalifikačný kurz hradil úrad práce z vlastného rozpočtu v celkovej výške 342 000 Sk. Zároveň podporil vytvorenie nových pracovných miest sumou 961 800 Sk, čo predstavuje príspevok na mzdy a odvodové povinnosti. Zriadenie chránenej pracovnej dielne podporil OÚP sumou 1 mil. Sk.
Podľa slov V. Halaja v okrese Svidník evidovali ku koncu apríla 3 951 evidovaných nezamestnaných, čo je 21,28-percentná miera nezamestnanosti. V obci Ladomírová je najvyšší podiel všetkých evidovaných nezamestnaných, teda aj Rómov.
Prednosta Okresného úradu vo Svidníku Vladimír Popík mieni podľa jeho vyjadrenia rozporovať rozhodnutie ministra. "Minimálne sme v rozpakoch, že sme ´získali takú podporu´ zo strany centrálnych orgánov," skonštatoval prednosta Popík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:05