StoryEditor

Dôvody osobitného systému

03.10.2003, 00:00

Dočasnosť -- Služba v ozbrojených silách a zboroch až na výnimky nie je a ani nemôže byť celoživotným povolaním. Bráni tomu pyramidálna organizačná štruktúra ozbrojených síl a požiadavky na veľmi dobrý zdravotný stav, psychickú odolnosť a fyzickú zdatnosť.
Teritoriálna mobilita -- Týka sa predovšetkým profesionálnych vojakov, ktorí sú počas svojej služby prevelení 4- až 5-krát, čo má sociálne dôsledky pre ich manželky či manželov. Presťahovaním strácajú zamestnanie, a ak na novom mieste aj nájdu, zväčša opäť začínajú na základných pozíciách. Z toho plynie nielen okamžitý negatívny ekonomický dôsledok (strata, ohrozenie pracovného príjmu manžela), ale aj budúci negatívny dôsledok (zníženie úrovne vlastného služobného či invalidného dôchodku manžela).
Rizikovosť výkonu služby -- Policajti i vojaci sú pri výkone svojej služby vystavení omnoho väčšiemu riziku úrazu s trvalými následkami, ale aj úmrtia, než väčšina "civilnej" populácie. V posledných rokoch sa k tomu pridala aj služba v zahraničných misiách, ktorá sa neraz odohráva v nepokojných regiónoch. To sú riziká, ktoré komerčné poisťovne obyčajne nie sú ochotné znášať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:23