StoryEditor

Reorganizácia SPP

15.01.2003, 23:00

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) bude mať po reorganizácii dovedna sedem divízií, tri hlavné budú predstavovať tranzit plynu, prepravu a distribúciu a obchod s plynom.

SPP čaká zmena organizačnej štruktúry. Reorganizácia by sa mala uskutočniť v najbližšom období a skončiť do konca roku 2003. Dovtedy sa totiž musí prispôsobiť legislatíve Európskej únie vyžadujúcej oddelené účtovníctvo pre základné činnosti, ktoré plynárenská firma uskutočňuje. Informoval o tom prezident Gaz de France International Jacques Deyirmendjian.
SPP bude mať po reorganizácii dovedna sedem divízií. Tri hlavné budú predstavovať tranzit plynu, prepravu a distribúciu a tiež obchod s plynom. Okrem toho vzniknú aj štyri podporné oblasti. Ide o ekonomicko-finančné riadenie, ľudské zdroje, informačné technológie a poslednou je obstarávanie a logistika.
Gaz de France, ktorý je jedným z akcionárov SPP, absolvoval podobný proces v rokoch 2000 až 2001. V rámci skupiny sa osamostatnilo využívanie zdrojov plynu, preprava, distribúcia, predaj a služby spojené s dodávkami plynu. Neisté je podľa J. Deyirmendjiana prípadné ďalšie delenie aktivít v oblasti tranzitu plynu. "Bude to však závisieť od definitívnej podoby druhej direktívy Európskej únie zameranej hlavne na otváranie trhov s plynom, ktorá by mala byť prijatá v najbližších dňoch," uviedol Deyirmendjian. Upozornil tiež, že po vstupe SR do EÚ sa práve tranzit plynu stane najdôležitejšou aktivitou v rámci SPP.
Na margo druhej direktívy Deyirmendjian povedal, že európska integrácia je dôležitejšia ako pohodlie jednotlivých plynárenských spoločností, ktoré doteraz ťažili z domácich monopolov. Aj Gaz de France je preto pripravený na tento proces a počíta s tým, že príde o časť odberateľov na domácom trhu. Kompenzovať to chce prienikom do iných sektorov v rámci budúceho zjednoteného trhu s plynom. V budúcnosti sa chce orientovať práve na európske trhy. Na nich sa snaží presadiť predovšetkým vďaka komplexnému pokrytiu všetkých činností od ťažby plynu až po predaj konečnému spotrebiteľovi. Ťažiť chce aj z diverzifikácie zdrojov plynu, ktorú má podľa Deyirmendjiana zo všetkých plynárenských spoločností v regióne najlepšiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:40