V lete čaj osviežuje a podporuje dýchanie, v zime príjemne zahreje. Podľa odborníkov už dve šálky denne utužia zdravie a predĺžia život, pretože čaj obsahuje cenné vitamíny C, E, beta-karotén a je bohatým zdrojom antioxidantov.
Čaj je veľmi vhodnou súčasťou denného pitného režimu v každom veku. Oproti džúsom alebo limonádam neobsahuje žiadne cudzie látky, a tak si stále ponecháva prirodzenú funkciu vody.
Čaj je veľmi vhodný aj vďaka tomu, že sa robí v prvom rade z prevarenej vody, čím sa odstráni chlór a nemusíte sa báť ani o nadmerné množstvo minerálov, ktoré v príliš mineralizovanej balenej vode neprospievajú organizmu.
Viaceré prieskumy ukázali, že čaj podporuje imunitný systém, trávenie, osviežuje myseľ a je vynikajúcim nápojom na doplnenie tekutín počas celého dňa.
Recept na krásu a dlhovekosť
V ázijských kultúrach prišli už dávno na to, že čaj netreba len piť, mnoho ťažkostí sa dá odstrániť i jeho pôsobením zvonka. Pomocou čaju je možné oživiť pleť, podporiť trávenie, ozdraviť vlasy, zbaviť sa problémov so studenými rukami a hlavne poriadne zrelaxovať. Tento obľúbený nápoj sa už po tisícročia využíva pri všetkých skrášľovacích i masážnych procedúrach.
Biely omladzuje, zelený povzbudzuje
Voňavé usušené lístky, ktoré tvoria základ čajovej zmesi, pochádzajú z rastliny nazývanej čajovník alebo Camellia Sinensis. Sýto zelené lístky obrastajú tento ker po celý rok.
Zber čaju je jemná a ťažká práca a dobrý tím zberačov je pre kvalitu rovnako rozhodujúci ako miesto a pôda.
Čaj sa zbiera ručne v čase, keď sa mladé lístky začínajú rozvíjať. Na vrchole výhonku sú lístky čajovníka najcennejšie, z tých pochádza biely čaj, považovaný za "šampanské" medzi čajmi. Počas dynastie T´ang v Číne iba cisár mohol piť biely čaj, a to kvôli tomu, že bol vyrábaný z neotvorených čajových pupeňov a mladých lístkov čajovníka. Je vzácny najmä pre jeho regeneračné a omladzujúce účinky.
Biely čaj má vysoký obsah antioxidantov, ktoré redukujú príznaky stresu viditeľné na pleti. Vďaka tomu ju udržia dlhšie mladú a sviežu.
Aj lístky zeleného čaju pochádzajú rovnako ako pri čiernom a bielom čaji z čajovníka, avšak ako jediné sa nespracúvajú fermentáciou. Tým si zachovávajú bohaté množstvo zdraviu prospešných látok a jemnú zelenú farbu. Zelený čaj sa tak ako čierny považuje za účinný prostriedok pri potláčaní únavy, na zvýšenie telesnej i duševnej aktivity.
"Všetky čajové zmesi sú lahodné, ak sa na ich výrobu použijú veľmi kvalitné čaje. Skúsení ochutnávači vďaka vycibrenej chuti a odborným skúsenostiam vedia, ako zvoliť jednotlivé druhy, aby sa zvýraznilo to najlepšie z každého druhu a vytvorila sa výnimočná aróma kvalitnej čajovej zmesi pre výnimočný zážitok z každej šálky," hovorí marketingový riaditeľ popradských Baliarní obchodu Viliam Matušek.
Ovocný čaj
Ovocným čajom patrí popredné miesto v pitnom režime Slovákov už niekoľko desaťročí. Svojej obľúbenosti sa tešia najmä pre osviežujúcu chuť a lákavú vôňu.
Navyše ovocné čaje neobsahujú žiaden pridaný cukor a kalórie. Keďže ich pôvod nie je v čajovníku, neobsahujú žiaden kofeín či teín a je možné piť ich bez obmedzenia.
Sú mimoriadne vhodné nielen pre veľkých, ale i malých a pre budúce mamičky. Výborne hasia smäd a osviežujú telo i myseľ. Je možné pripravovať ich teplé aj chladené či miešané s džúsmi.
Najviac pijeme ovocný
Spotreba čaju na Slovensku narastá, pričom najzaujímavejším segmentom ostáva dlhodobo ovocný čaj, ktorý má až 46,4-percentný podiel.
Bylinné čaje sú druhou najsilnejšou skupinou, ktoré spolu s liečivými čajmi robia až 28,2 percenta.
Čierny čaj má 15-percentný podiel.
Zelený čaj má 10-percentný podiel.
10 tipov, ako pripraviť perfektnú šálku čaju
1. Použiť vždy nové vrecúško
2. Používať jednotlivo balené čaje
Pri používaní vreckových čajov treba uprednostniť tie, ktoré sú balené jednotlivo. Čaj si tak dokonale zachová svoju arómu i chuť aj počas skladovania. Vodu na čaj nechať poriadne prevrieť, minimálne 2 -- 3 minúty, aby sa vápnik mohol usadiť a chlór stihol uniknúť.
3. Nezalievať čaj vriacou vodou
Zovretú vodu nechať vychladnúť na 80 °C a potom ňou zaliať čaj. Nezalievať čaj vriacou vodou, zničí sa tak jeho chuť i vôňa.
4. Na lúhovanie čaju nepoužívať kovové nádoby
Na lúhovanie čaju sú vhodné špeciálne sklenené alebo porcelánové nádoby určené na horúci čaj.
5. Ideálne množstvo vody je 200 ml v jednom hrnčeku
6. Hrnček/kanvicu predhrejte horúcou vodou
7. Používať iba čerstvú, studenú vodu na prevarenie, aby sa do nej dostalo dostatok kyslíka.
Ak je voda z vodovodu príliš tvrdá, vhodné je použiť nesýtenú vodu z fliaš.
8. Priviesť vodu do varu, dlhšie prevarenie pomôže vodu zmäkčiť.
No nie je vhodné prevárať vodu príliš, inak stratí voda kyslík a čaj môže byť fádny.
9. Kontrolovať čas lúhovania
-- čierny čaj je vhodné lúhovať 3 -- 5 min,
-- zelený čaj 2 -- 3 minúty,
-- ovocný čaj 5 -- 6 minút.
Vždy je dôležité riadiť sa podľa času lúhovania uvedeného na obale čaju. Ak napríklad zelený čaj lúhujete dlhšie ako tri minúty, stráca svoj povzbudzujúci účinok.
10. Med dávať do teplého, nie horúceho čaju
Med zásadne nepatrí do horúceho čaju, pretože tým stráca svoje dezinfekčné a liečivé účinky.
