Dobrá čokoláda, rovnako ako dobré víno, je zmyslový pôžitok, ktorý si zaslúži byť vychutnávaný pomaly so zavretými očami.
Zlepšiť náladu, spríjemniť chvíľku a nastoliť doslova labužnícku pohodu, to dokáže veľa vecí, avšak čokoláde rozhodne patrí popredné miesto. Posedenie pri šálke horúcej čokolády vedia milovníci tohto lahodného moku rozhodne oceniť. Avšak zhodujú sa v tom, že horúca čokoláda má veľa podôb a chutí.
História čokolády je bohatá a fascinujúca. V antickom období za čias Mayov a Aztékov mala hodnotu platidla. V stredoveku bola horúca čokoláda považovaná za to najlepšie afrodiziakum. A dokonca dnešní lekári vyzdvihujú jej liečivé účinky napríklad na srdce, zvyšovanie cirkulácie krvi a označujú ju aj ako spoľahlivého zaháňača depresívnych stavov.
Slovo naslovovzatej odborníčky
Čo o horúcej čokoláde hovorí Jozefína Zaukolcová, najznámejšia slovenská profesionálna cukrárka, ktorá si za svoje cukrárske umelecké diela vyslúžila rad medzinárodných ocenení?
"Horúca alebo tekutá čokoláda je v súčasnosti veľmi obľúbený nápoj. Jej príprava si vyžaduje poznať základné zásady. Ak chceme pripraviť chutnú tekutú čokoládu,
potrebujeme naozaj veľmi kvalitnú čokoládu a 33-percentnú smotanu, prípadne plnotučné mlieko. Konzistencia závisí od základného pomeru."
A ďalej dodáva: Smotanu privedieme do bodu varu, odstavíme a primiešame čokoládu. Miešaním získame správnu konzistenciu a lesk čokolády. Horúcu čokoládu môžeme dochucovať koreninami, ako napríklad škoricou, čili, klinčekmi... a prizdobiť šľahačkou.
Na prípravu horúcej čokolády sa používajú aj hotové instantné prípravky v prášku. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Jozefína Zaukolcová však uprednostňuje pravú viacpercentnú čokoládu aj pre jej vynikajúce a blahodarné účinky pre organizmus.
Na prípravu horúcej čokolády nie je potrebný žiadny špeciálny prístroj. Dá sa pripraviť aj v mikrovlke. Z 1 kg belgickej čokolády je možné pripraviť 20 šálok horúcej čokolády na pitie.
Na doma i slávnostné príležitosti
Pravá horúca čokoláda na pitie je veľmi obľúbená v kaviarňach, reštauráciách a baroch ako ponuka sladkého sortimentu. Je pomerne sýta, a preto sa len možno naoko zdá, že jej dokážeme skonzumovať väčšie množstvo.
Horúca čokoláda je skvelá aj na doma, na slávnostné aj všedné dni. Počas zimného obdobia dáva pocit tepla. Veľmi priaznivo ovplyvňuje náladu a dodáva príjemný pocit šťastia.
Hnedé zlato Aztékov
Čokoláda -- aztécky xocolatl -- znamená horká voda. Aztékovia robili z roztlčeného kakaa a korenia nesladký, extrémne horký nápoj. Aztécky kráľ Montezuma veril, že afrodiziakum kakaa, hnedého zlata, má silné účinky, a preto denne vypil až 50 malých mocca šálok tohto vzácneho nápoja.
Pokrm bohov
Švédsky prírodovedec Carl von Linné dal stále zelenému rajskému stromu názov Theobroma cacao -- pokrm bohov.
Kakaovník obyčajný je prirodzená rastlina amazonských dažďových pralesov. Má podlhovasté kožovité listy, ktoré sú po rozvinutí ružovkasté, neskôr tmavozelené. Malé citrónovožlté kvety s ružovým kalichom pučia priamo na kmeni. Ich sladká vôňa láka hmyz. Botanici tento fenomén nazvali kauliflória, kmeňokveté, z gréckeho caulos -- kmeň. Aj plody teda dozrievajú priamo na hrčovitom kmeni. Vyšplhajú sa nanajvýš o niečo vyššie na hrubé konáre.
Kakaový ker potrebuje na svoj rast príjemné rajské podnebie -- okolo 20 °C, bezvetrie, polotieň, vlhký vzduch a vlhkú pôdu, ktorá je tým najdôležitejším lôžkom pre budúce plody s 20 až 50 bôbovitými semenami. Keď dozrejú, prasknú a uvoľnia semienka podobné riečnym kamienkom. Až pod ich šupkou sa nachádzajú vlastné jadrá -- hnedočervené, začerstva olejnaté, s aromatickou, horkastou chuťou.
Vďaka Anne Rakúskej
Kakaovník sa neskôr rozšíril z Mexika, kde ho objavil španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz u Aztékov, s jeho pomocou aj do Európy. Víťazné ťaženie Európou kakaové bôby neodštartovali však zo Španielska, ale z Francúzska. Bolo to na svadbe pätnásťročnej Anny Rakúskej, najstaršej dcéry Filipa Španielskeho, s Ľudovítom XII., synom Márie Medicejskej.
Anna si okrem svadobnej výbavy priniesla na sever aj prísady do španielskeho nápoja, ktorý francúzsky dvor nepoznal. Impozantný nápoj s názvom xocolatl si kvôli upokojujúcim účinkom obľúbil aj povestný francúzsky kardinál Richelieu.
O generáciu neskôr sa nápoj pod názvom xocolatl udomácnil na francúzskom dvore a stal sa neodmysliteľnou súčasťou všetkých honosných osláv.
V 17. storočí sa tento slávny nápoj zušľachtil. Začal sa aj priemyselne spracúvať, rozvinul sa obchod s kakaom.
Príjemná extáza
Jedinečná sladko-horká chuť, omamná vôňa kakaa a samotnej čokolády, jej jemné rozplynutie sa na jazyku, vyvolávajú príjemnú extázu. Čím je čokoláda tmavšia, tým má väčší obsah kakaovej hmoty, a lahodnejšiu, delikátnejšiu chuť.
Čo určuje jej kvalitu? Predovšetkým podiel vysokokvalitných kakaových bôbov. Kvalitná čokoláda musí obsahovať aspoň 40 percent pravého kakaa. Dôležitý je tiež pomer kakaovej hmoty a cukru. Čím je vyšší podiel kakaovej hmoty, tým je čokoláda tmavšia a horkejšia. Kvalita i cena čokolády závisia aj od kvality kakaových bôbov a ich spracovania.
Najväčší poklad ľudstva
Kakaový bôb patrí medzi najväčšie poklady ľudstva. Vďaka príjemnému vzhľadu, intenzívnej chuti, jemnej vôni a elegancii čokoládu miluje azda každý. V jej sladkej histórii sa ako v zrkadle odrážajú dramatické udalosti svetových dejín, keď Španieli dobýjali nový svet.
Moreplavci iste ani netušili, aký významný dar Európe spoza Atlantiku privážajú. Dobové pramene svedčia o tom, že kakaovník nazývali aj stromom života. Zobrazovali ho mnísi už na tabuľkových obrazoch v kláštoroch.
