StoryEditor

V Číne stavajú najväčšiu priehradu na svete

18.06.2003, 00:00
Výstavba gigantickej čínskej vodnej priehrady a elektrárne Tri rokliny vstúpila do kľúčovej fázy, keď sa začala napĺňať nádrž priehrady.
  • Západ využíva vodnú energiu v maximálnej miere
  • Chronológia Troch roklín a Fakty o priehrade
  • Najväčšie vodné elektrárne a Najväčšie priehrady
  • Výstavba gigantickej čínskej vodnej priehrady a elektrárne Tri rokliny vstúpila do kľúčovej fázy, keď sa začala napĺňať nádrž priehrady. Už v roku 1997 došlo k prehradeniu Jang-c´-ťiang, 1. júna tohto roku zastavili jej tok. Dielo je pýchou komunistického vedenia krajiny, pričom ide o najrozsiahlejšiu stavbu v Číne od čias Veľkého čínskeho múru spred 2 000 rokov. Štátna televízia prinášala v priamom prenose obrázky kaskád spenenej vody, keď obrovské vráta priehrady pomaly zatvárali. Hneď na začiatku dosiahla hladina vody výšku 106 metrov. Čínska agentúra Sinchua v oficiálnom komuniké vlády hovorila "o obrovskom úspechu". Tri rokliny, najväčší hydroelektrický projekt na svete, sa napĺňa rýchlejšie ako sa očakávalo. Hladina obrovskej priehrady dosiahla 135 metrov už v utorok 10. júna, teda o päť dní skôr, ako sa predpokladalo. Už tento rok by mala vodná elektráreň začať s výrobou elektrickej energie.
    Keď vezmeme v úvahu čínsky vesmírny program, Tromi roklinami sa komunistická krajina azda ešte viac snaží demonštrovať svoju technologickú zručnosť a moc. Priame vysielanie čínskej televízie ukazovalo inžinierov ako kontrolujú uzatváranie vrát plavebných komôr z riadiaceho strediska pomocou počítačov.
    Samotný prírodný úkaz Tri rokliny - Kutang, Wu-sia a Siling, vnímajú Číňania už veky ako tradičný národný symbol podobne ako Veľký čínsky múr. Ich malebné útesy boli často výbornou inšpiráciou pre básnikov či maliarov a vyhľadávanou turistickou destináciou.
    Za výstavbu ambiciózneho projektu hovorí hneď niekoľko faktorov: V Číne sa väčšina elektriny vyrába v tepelných elektrárňach a hydroelektráreň rozmerov Tri rokliny dozaista životnému prostrediu v tomto smere uľaví. Podľa štúdií by totiž mala vyprodukovať toľko energie ako desať tepelných elektrární dokopy. Nehovoriac o vytváraní tisícok nových pracovných príležitostí v pomerne chudobnej oblasti krajiny a údajne by mala tiež zastaviť po stáročia opakujúce sa ničivé povodne na rieke Jang-c´-ťiang. Len v uplynulom storočí si vyžiadali státisíce ľudských obetí.
    Kritici však tvrdia, že najväčšia priehrada sveta má potenciál zmeniť sa aj na najväčšiu ekologickú katastrofu v ľudských dejinách. Priehrada naruší vzácny ekosystém a odborníci sa obávajú, že pretrhnutie takej veľkej priehrady zemetrasením alebo zosuvom pôdy by malo nedozerné dôsledky. Stavba úplne zmení miestnu klímu, čo by sa mohlo do značnej miery dotknúť miestneho poľnohospodárstva. Sociológovia krútia hlavami nad tým, že svoje domovy muselo opustiť vyše milióna ľudí. Zaniknú stovky miest a obcí. Archeológovia a antropológovia plačú nad stratami pamiatok a nálezísk z dôb tisícok rokov pred Kristom.
    A veru kritici začínajú byť na koni. Nebýva zvykom, aby čínske vedenie priznávalo vlastné chyby pred očami medzinárodnej verejnosti. A predsa, krátko po uzavretí vrát Troch roklín sa objavili problémy, ktoré by v prípade neriešenia mohli viesť ku katastrofe. Čínski inšpektori pred časom v stavbe objavili trhliny (údajne až 80), ktoré by mohli spôsobiť úniky vody, informovala britská tlačová agentúra Reuters. Úrady tiež priznávajú, že pôda pridelená roľníkom, ktorí sa museli odsťahovať, nie je príliš úrodná.

    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    04. máj 2024 00:13