StoryEditor

V týchto rakúskych voľbách Slobodní bodovať nebudú

19.11.2002, 23:00

Prednedávnom silná strana Slobodných (FPÖ) sa lúči s prominentným postavením na rakúskej politickej scéne. V hviezdnom volebnom roku 1999 získali pravicoví populisti pod vedením charizmatického Jörga Haidera takmer 27 percent hlasov a rozdielom 450 hlasov predstihli aj svojich koaličných partnerov -- ľudovcov (ÖVP). Dnes ich podpora medzi obyvateľstvom po sebadeštrukčných eskapádach Haidera a jeho verných klesla pod desať percent. Roztržky medzi umierneným krídlom strany, ktoré predstavovala vicekancelárka a predsedníčka FPÖ Susanne Riessová-Passerová a radikálnym jadrom zoskupeným okolo tieňového lídra Haidera, vyvrcholili v septembrovom straníckom puči a zavinili pád modro-čiernej vlády.

Kríza vedenia FPÖ

Spolkový kancelár Wolfgang Schüssel (ÖVP) opätovnú spoluprácu s FPÖ dosiaľ oficiálne neodmietol, nejeden skeptik však poznamenáva, že Slobodní už na vládnutie nemajú kapacity. V súčasnosti im totiž okrem jasného konceptu chýba aj vedenie. Od osudového knittelfeldského zjazdu sa na mieste predsedu strany stihli vystriedať dvaja ľudia. Minister infraštruktúry Mathias Reichhold bol síce ochotný "písať si kvôli Haiderovi krstné meno s dvoma t", permanentné ponižovanie korutánskeho krídla strany však nevydržal, post šéfa FPÖ opustil po 40 dňoch. Prechodným lídrom sa stal nevýrazný minister sociálnych vecí Herbert Haupt. Ten sa o novátorské prístupy či odpor voči extrémnemu jadru, na rozdiel od svojho predchodcu, ani nepokúša. Nemastný-neslaný korutánsky politik sa môže pri predvolebnom turné po Rakúsku spoľahnúť na Jörgovu podporu. Na poste šéfa Slobodných sa však pravdepodobne neohreje dlho. Haider, ktorý si svojimi početnými odchodmi a príchodmi na spolkovú politickú scénu vyslúžil prezývku "som preč a zase som tu", avizoval, že v prípade porážky vo voľbách preberá vedenie. On sa ho napokon ani nikdy nevzdal.

Personálne tromfy kancelára Schüssela

Nepriaznivému vývoju pre FPÖ neprospieva ani fakt, že ľudovci im zlanárili najobľúbenejšieho ministra strany -- mladého a ambiciózneho Karla-Heinza Grassera. Ak vyhrá ÖVP voľby, bude vo vláde na čele s ľudovcami zastávať post ministra financií. "Je poľutovaniahodné, že stranu Slobodných nezničia moji politickí protivníci, ale vlastní ľudia," vyhlásil v reakcii na geniálny ťah Schüssela Haider. Napriek tomu, že bývalý šéf FPÖ tým rozhodne nemyslel sám seba, trafil klinec po hlavičke. Ďalšie stretnutie Jörga Haidera s irackým diktátorom Saddámom Husajnom, jeho urážky nasmerované proti významným predstaviteľom spoločenského a politického života, radikálne vyhlásenia a vyvolávanie vnútrostraníckych roztržiek Slobodným rozhodne neprospeli.
Významní predstavitelia z rád ľudovcov pripúšťajú, že FPÖ sa stala neprijateľnou, obzerajú sa po iných koaličných možnostiach. Vylúčená nie je pritom ani tá najbizarnejšia kombinácia, akou je koalícia so Zelenými. "Veľmi pozorne sa pozrieme, s kým nám bude počtovo vychádzať koalícia. Potom si budeme hľadať partnera," vyhlásil kancelár Wolfgang Schüssel pre liberálny denník Der Standard. Pre šéfa ľudovcov, ktorý je známy svojimi mocenskými chúťkami, by pritom do úvahy prichádzala aj menšinová vláda.

Boj o kancelárske kreslo

Najdiskutovanejšie sú však dva scenáre: červeno-zelená vláda podľa nemeckého vzoru a oživenie tradičnej červeno-čiernej kombinácie. Pričom veľa bude závisieť od toho, kto skončí ako prvý. Boj o kancelárske kreslo naplno prepukol.
Šéf sociálnych demokratov Alfred Gusenbauer Rakúšanov mobilizuje vyhrážkou, že ak skončí SPÖ druhá, pôjde do opozície. Koalíciu s ľudovcami, ktorým vyčítajú zradu spred troch rokov, by však mnohí ťažko niesli. Možnosť nemeckého scenára láka oveľa viac. "Šance pre červeno-zelenú koalíciu sú fifty-fifty," tvrdí nepopulárny Gusenbauer, čím nevyjadruje názor celej strany.
V prípade obnovenia tradičného zväzku by sa však najväčšie strany Rakúska museli dohodnúť na viacerých sporných otázkach: nákupe stíhačiek, kvôli ktorému formálne stroskotala koalícia a poplatkoch za zdravotné služby a vysokoškolské štúdium. Schüssel, ktorý kvôli kancelárskemu kreslu v minulých voľbách uprednostnil zväzok s Haiderom, sa zrejme ani tentoraz nebude chcieť vzdať moci. Pesimisti poznamenávajú, že v prípade druhého miesta vo voľbách je dokonca schopný dostať do parlamentu otázku rozšírenia Európskej únie ešte predtým, ako začne znovu spolupracovať s FPÖ. Šikovne by tak odstránil z cesty najväčší kameň úrazu pre dohodu Slobodných a ľudovcov. Obnove starej koalície s kancelárom Schüsselom by nestálo nič v ceste.

Tradičné veľké koalície

Veľké koalície ľudovcov a sociálnych demokratov (do roku 1991 socialistov) patria k tradičnému modelu rakúskej povojnovej politiky. Až do polovice šesťdesiatych rokoch víťazila v alpskej republike konzervatívna ÖVP, ktorá zostavovala vládu s SPÖ. Po voľbách roku 1966 zostavovali ľudovci vládu sami. V roku 1970 sa začala éra legendárneho socialistického kancelára Bruna Kreiskeho, ktorý stál na čele štyroch vlád. Od polovice osemdesiatych rokov sa žiadnej strane nepodarilo zostaviť samostatne vládu, najsilnejšia strana SPÖ vládla v koalíciách so Slobodnými a s ľudovcami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:34