StoryEditor

V Café Hawelka sa zastavil čas

30.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ako na ceste do 30. rokov si môže pripadať návštevník v jednej z najslávnejších viedenských kaviarní, v legendárnom Café Hawelka. Drevená zošliapaná podlaha, stojany na oblečenie, držiaky na noviny,
mramorové stolíky, rozhegané stoličky značky Thonet alebo steny potiahnuté starou tapetou nasiaknutou tabakom. A aby všetko bolo tak, ako kedysi, na to už viac ako 60 rokov dozerá kaviarnik Leopold Hawelka -- rakúsky podnikateľ českého pôvodu, ktorý začiatkom apríla oslávil už 95. narodeniny.
Staručký Hawelka sa rovnako ako pred rokmi snaží ešte objavovať medzi mnohými hosťami, konverzovať s nimi a ak ho požiadajú o fotografiu, ochotne vyhovie. Dobrou dušou kaviarne bola donedávna aj jeho aktívna manželka Josefine. Na jej plnené buchty mnoho štamgastov nemôže zabudnúť. V marci minulého roku zomrela vo veku nedožitých 92 rokov. O smutnej udalosti referovali všetky hlavné rakúske médiá.
Do podnikania sa Hawelkovci pustili hneď po svojej svadbe. Začali s Café Alt Wien. Vysoké nájomné ich však po troch rokoch vyhnalo do skromnejších podmienok: v júni 1939 si prenajali skrachované Café Ludwig v zastrčenej uličke Dorotheergasse číslo 6, neďaleko Dómu svätého Štefana.
Podnik pod novým názvom, Café Hawelka, však po vypuknutí druhej svetovej vojny museli zavrieť. Znovu ho otvorili v decembri 1945.
Pán Leopold má českých predkov, jeho rodičia údajne pochádzali od Jáchymova. Sám vraj po česky rozumie, ale nehovorí. Do Viedne prišiel s otcom, ktorý mal obuvníctvo, a vyučil sa za čašníka. "Vždy ma zaujímalo umenie, vylepoval som tu plagáty na divadelné predstavenia, predčítanie kníh, výstavy a podobne a umelci sa sem začali sťahovať. Urobili si z mojej kaviarne obývačku, žili tu, písali, v lepších časoch podpisovali zmluvy," povedal Hawelka.
Jeho podnik, ktorý je vo Viedni údajne najstarším verejným priestorom v pôvodnom stave, hostil veľa slávnych hostí. V 50. a 60. rokoch sa stal útočiskom tamojších maliarov. Takmer tu bývali Alfred Hrdlicka, Ernst Fuchs či Kurt Moldowan. Chodil sem komik a kabaretiér Helmut Qualtinger alebo architekt Friedensreich Hundertwasser. Zo zahraničia do Café Hawelka zavítali spisovatelia Henri a Arthur Millerovci či kráľ popartu Andy Warhol.
Útulné miesto, v ktorom platí nepísané pravidlo, že pokiaľ si návštevník už raz niečo objedná, môže tu zotrvať trebárs aj celé hodiny, dnes navštevujú umelci, intelektuáli, bankári, novinári, študenti a v hojnom počte tiež turisti. Café Hawelka im dopraje melanchóliu a romantiku starých čias a oni toto miesto preto milujú. O chod bohémskeho podniku sa teraz stará už tretia generácia. Okrem Hawelkovho syna Güntera aj dvaja vnuci. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rakusko-slovensko, menuAlias = rakusko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:53