StoryEditor

Barák: Odpoveď prinesie desať otázok

14.04.2003, 00:00
Rozhovor Formátu s mikrobiológom Imrichom Barákom o vede, bunkách, ľuďoch, grantoch, peniazoch a výskume.
Ako reagujú ľudia na žúre, keď sa dozvedia, že ste vedec? Aká je prestíž tohto povolania?
Väčšinou sa usmejú, na niektorých vidno, že si myslia, že som chudák. Ľudia sa dnes často posudzujú povrchne. Podľa domu, auta, dovoleniek. Stačí sa pozrieť, kto je na titulných stránkach magazínov. Väčšina vedcov je asi iná, lebo si uvedomujú, že pravda je niekde inde -- v poznaní.
Možno nie je jednoduché vysvetliť, čo práve robí mikrobiológ, ale skúsme to... Čo práve teraz robíte?
Predovšetkým základný výskum. Láka ma prísť na niečo, čo nie je v knihách, v publikáciách, na čo ešte nikto neprišiel. Konkrétne robím na bunkovom delení a bunkovej diferenciácii. Bunkové delenie pri baktériách je na prvý pohľad relatívne jednoduchý proces. Delia sa tak, že presne v strede vytvoria priehradku. My sa snažíme vysvetliť detaily na úrovni molekúl. Napríklad aj mechanizmus, ako bunka rozpozná, kde má stred... Aj bunková diferenciácia pri baktériách je oveľa jednoduchší proces než pri vyšších organizmoch. Z jednej bunky vznikajú dve s tým istým genetickým materiálom, ale každá z nich sa začne vyvíjať odlišne. Prečo a hlavne ako?
Čo je výstup takéhoto poznania?
Pre nás -- článok v odbornom periodiku. Vedecké časopisy majú takzvaný impact factor. Je to akási známka ich kvality. Sú také, do ktorých sa bez lobingu vedcova práca nedostane, ani keby bola prevratná. V najlepších svetových časopisoch je tento faktor viac než 30. Pri slovenských je to v našej vednej oblasti menej než 0,5. Pre vedca je meradlom toho, či dospel k niečomu závažnému, aj to, v akom dobrom časopise dokáže svoje výsledky publikovať.
Tým sa vedci zaraďujú do nejakej "ligy". Čo je však hmatateľný výstup z toho, čo skúmate?
Ak vieme zasiahnuť do mechanizmu delenia buniek, môžeme liečiť mnohé bakteriálne choroby. Naše výsledky môžu prispieť k výrobe nových antibiotík. Ale platí, že keď niečo vyriešime, keď spoznáme odpoveď na nejakú otázku, hneď sa objaví desať ďalších.
Sme pri tom: kto vám dáva otázky. Dávate si ich sami? Alebo inak -- kto zadáva úlohy ústavu Slovenskej akadémie ...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovor-2, menuAlias = rozhovor-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:24