StoryEditor

Boris Procik: Nejde nám o zisk za každú cenu

11.01.2006, 23:00

Povolenie na založenie novej zdravotnej poisťovne získala finančná spoločnosť J&T Finance Group v auguste 2005. Európska zdravotná poisťovňa vznikla zápisom do obchodného registra vlani v septembri. Jej prvými dvoma poistencami sa stali zakladatelia Ivan Jakabovič a Boris Procik z J&T. Reálne však začne o poistencov bojovať až v tomto roku.

Prečo si myslíte, že slovenský trh zdravotného poistenia dokáže uživiť ďalšiu zdravotnú poisťovňu?
- Trh je teraz akoby nasýtený na sto percent. Ide však o prerozdelenie - a to či sú poistenci rozhodnutí akceptovať zmenu zdravotnej poisťovne. Až 80 percent trhu majú štátne poisťovne a tri ďalšie poisťovne vlastnia v podstate dvaja akcionári. Iná je otázka ponuky služieb. Z tohto hľadiska trh rozhodne nasýtený nie je.
Aké sú náklady na vybudovanie novej poisťovne?
- Je to zhruba niečo vyše 200 miliónov korún. Asi 120 miliónov je potrebné zložiť na začiatok, približne 30 miliónov stojí prevádzka, 50 miliónov informačný systém a 10 miliónov jeho prevádzka. To je minimálna infraštruktúra, ktorá je potrebná na to, aby ste dostali licenciu. Čo sa týka pobočiek, zo začiatku počítame s desiatimi.
Koľko poistencov máte ambíciu získať?
- Nechceme byť najväčšia poisťovňa, ale chceme poskytovať najlepšie služby. Podľa našich analýz je však stotisíc poistencov číslo, s ktorým sa už dá pracovať.
Nebolo by pre vás jednoduchšie vstúpiť do už existujúcej poisťovne?
- Naďalej deklarujeme záujem aj o vstup do už existujúcej poisťovne. Druhá vec však je, či je niektorá na predaj. Poistný kmeň sa získava ťažko. Chceme byť však pripravení, ak by bol nejaký poistný kmeň na predaj.
Počítate napríklad s tým, že by mohla byť na niektorú z poisťovní uvalená nútená správa a časť poistného kmeňa by bola na predaj?
- Nerátam s ničím. Ide o zdravotnú starostlivosť ako takú. Ak hovoríme o našej poisťovni, rozprávame sa o vstupe J & T na trh zdravotníctva. A to nie je len o zdravotnej poisťovni. Snažíme sa získať aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Tým pádom si klient nebude vyberať len poisťovňu, ale s ňou aj komplexnú starostlivosť.
Do akých ďalších segmentov zvažujete ešte vstúpiť?
- Skupina J & T je prítomná v tendroch na niekoľko nemocníc, zároveň analyzujeme aj výstavbu novej nemocnice. Skupina má záujem aj o lekárne či distribučnú spoločnosť. Ak máte dosah na celý reťazec, ktorým prechádza tok financií, máte možnosť dohliadať, aby boli vynakladané efektívne.
Vytváranie reťazcov však kritizuje Slovenská lekárska komora. Hovorí o riziku...
- Zdravotná poisťovňa musí byť od poskytovateľov oddelená. Máme však záujem vytvoriť synergiu. Rokujeme so všetkými poskytovateľmi a chceme s nimi vychádzať korektne. Pre našich klientov sme schopní zabezpečiť dostatočnú sieť zmluvných poskytovateľov.
Nemáte pocit, že ste sa rozhodli investovať do zdravotníctva neskoro a konkurencia vás už predbehla?
- Boli síce prví, ale nemyslím si, že sme o niečo prišli. Nechceli sme do zdravotníctva vstúpiť tak agresívne. Na rozdiel od iných projektov, na ktorých sme pracovali, už nejde len o peniaze, ale predovšetkým o zdravie ľudí.
Budete konkurencieschopní? Veď ponuka služieb poisťovní je limitovaná zákonmi - je teda na rovnakej úrovni.
- Vždy to bude niekde lepšie a kvalitnejšie a niekde menej. Som presvedčený, že budeme lepší ako štát a dokonca aj ako konkurencia. Hoci sú príjmy poisťovne vecou aj politického rozhodnutia, vieme si ustrážiť nákladovú stránku a lepšie manažovať pohľadávky. Vstupom novej poisťovne sa zaručene zvýši aj kvalita služieb pre poistencov. Nejde nám pritom o zisk za každú cenu.
Prečo je zdravotníctvo pre súkromných investorov natoľko zaujímavé?
- Je to mimoriadne stabilné odvetvie a sú v ňom veľké finančné toky. Je tu veľký potenciál.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:53