StoryEditor

So sekerou na obličky

11.08.2005, 00:00

Nestáva sa často, aby bola titulná filmová úloha zverená ženskej hrdinke. No aby boli obe hlavné predstaviteľky nejakého filmu ženy, to už musí ísť o poriadnu zvláštnosť. A práve takou zvláštnosťou je aj ázijský horor Koma, ktorý vychádza u nás na DVD s českým a maďarským dabingom. Stretnú sa v ňom totiž v boji na život a na smrť dve sokyne, súperiace o toho istého muža.
Dokonalý život mladej Ling narúša jediná závažná vec -- zriedkavá choroba, ktorá jej neumožňuje viesť úplný partnerský vzťah. Čo je však ešte horšie, jedného dňa objaví na svadbe svojej priateľky mŕtvolu, ktorú ktosi amatérskymi metódami pripravil o obličku. Podozrenie padne na istú atraktívnu ženu a ako neskôr vysvitne, tajnú milenku priateľa hlavnej hrdinky. Tým sa príbeh začína zamotávať a do popredia sa čoraz viac tlačí dojem, že skôr ako o horor tu pôjde o temný psychologický triler. Napriek tomu Koma hojne využíva hororové motívy, rekvizity, ľakavé momenty či overené hudobné pôsobenie na diváka, takže nehrozí, že by ste nemali dostať strach. Akurát sa autori snímky zaobišli bez nadprirodzených bytostí či nevysvetliteľných javov. Dej sa odohráva v súčasnosti, v uliciach rušného, no odosobneného Hongkongu, kde sa predsa nájde dostatok realistických námetov na strašidelné príbehy každého druhu. Hrôza, ktorá tu vypláva na povrch, teda nie je čistokrvne hororovej povahy. Zato budí dojem, že sa môže prihodiť každému z nás, a to ju robí o to pôsobivejšou. Vo veľkomeste totiž vyčíňa neznámy "zlodej" obličiek, ktorý svojím skalpelom nenarába práve profesionálne. Ohrozí aj Ling, ale po zistení, že jej obličky sú nepoužiteľné, ju necháva ísť. Nezabudne si však starostlivo poznačiť, že ide o potenciálnu zákazníčku pre budúce "kšefty". Veď ľudské orgány nie sú vôbec lacná záležitosť -- najmä na čiernom trhu.
Paralelne s kriminálnou líniou filmu sa odohráva zbližovanie konkurentiek v láske. Obe milujú jedného muža, no on potrebuje každú kvôli niečomu inému. Pokojná, vážna Ling je zakotvená v jeho srdci, kým jej protipól, vášnivá Ming, figuruje len ako terč sexuálneho záujmu. Keďže obe ženy o tom vedia, pokúsia sa spoločne zvládnuť túto situáciu, ale postupne sa im to celé vymyká z rúk. Čerstvé kamarátky si rýchlo prestávajú rozumieť, domček z karát sa rozpadá -- tento vzdušný zámok je očividne neobývateľný. Neveselé osudy postáv korešpondujú s bezútešným prostredím miestnej krikľavej diskotéky a navodená je dusná atmosféra, z ktorej behá mráz po chrbte aj napriek pomalšiemu rozprávačskému tempu. Nuž a komu nestačí prekvapivý záver filmu, môže si po komornejšie ladenom finále prezrieť bonusy na disku. DVD okrem samotnej snímky obsahuje niekoľko filmových trailerov, ako aj emotívne pozliepanú prehliadku fotografií zo zaujímavých scén filmu s originálnym čínskym hudobným podfarbením. A hoci v prípade snímky Koma nejde o svetobornú záležitosť redefinujúcu pravidlá žánru, určite vás celkom slušne vystraší, a tým prinesie aj to, čo sa od nej očakáva -- dobrú zábavu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:16