StoryEditor

Život milionárov sa čoraz viac predražuje

30.10.2005, 23:00

V súčasnom Rusku dnes žije 88-tisíc dolárových milionárov, približne tretina z nich je usadená v Moskve. V hlavnom meste nájdeme aj rekordný počet miliardárov, tridsaťtri v jedinom meste je svetový rekord. Hoci je ruská priemerná mesačná mzda iba 244 dolárov, predovšetkým ropný priemysel produkuje aj ľudí s rozprávkovými príjmami. Najnovší projekt neďaleko Moskvy (píšeme o ňom na strane 19) ráta s výstavbou milionárskeho mesta, kde najlacnejší byt kúpite za pol milióna dolárov.
Nie všetci ruskí zbohatlíci však zostávajú doma, prekvapivo veľa sa ich usádza v Londýne, jednom z najdrahších svetových miest. Komentátor pravicového Spectatoru sa zamýšľa, prečo si ruskí zbohatlíci prišli užívať svoje peniaze práve do britskej metropoly. Na rozdiel od Ameriky je v Británii podľa neho nižšia regulácia bánk a Angličania majú voči Rusom menej predsudkov. Ako tvrdí, vyhýbajú sa nepatričným reakciám a Rusov jednoducho žmýkajú -- rôzni PR poradcovia, právnici, bankári aj politici si nechávajú platiť za to, že im otvoria cestu do málo dostupných vyšších kruhov. Rusi dnes podľa komentára plnia úlohu, akú v sedemdesiatych rokoch zastávali arabskí ropní šejkovia.
Jednoduché to v Británii nemá ani domáca vrstva milionárov. Podľa výskumu Coutts Bank inflácia ohlodala množstvo statkov, ktoré ste si mohli dovoliť za istý objem peňazí, takže milión libier už nie je tým, čo býval. Na základné milionárske vybavenie -- dom s piatimi spálňami a dvoma zamestnancami, dve luxusné autá, byt a jachta na francúzskom pobreží a dve luxusné dovolenky za rok -- potrebujete oveľa viac peňazí, konkrétne 2,6 milióna libier. Táto suma má svoje regionálne variácie -- v drahom Londýne "milionár" potrebuje až 3,4 milióna, napríklad v Yorkshire si však porovnateľný komfort zabezpečí už za 2,2 milióna.
Bežná predstava vidí v milionárovi veľmi bohatého človeka, ktorý si -- ak sa tak rozhodne -- môže dovoliť nepracovať a stále si udrží svoju životnú úroveň. Ešte pred štvrťstoročím milión libier toto všetko umožňoval, dnes však vystačí iba na vonkajšiu pozlátku. Hlavným dôvodom je boom na trhu s nehnuteľnosťami, od roku 1980 poskočili ceny s nehnuteľnosťami o 575 percent a lepší londýnsky dom so štyrmi spálňami dnes stojí okolo milióna libier. Napriek sťaženým podmienkam milionári z Británie nemiznú, práve naopak. Okrem prílevu ruských zbohatlíkov sa darí aj domácim obyvateľom. Ak sa do toho nerátajú nehnuteľnosti, deväťtisíc ľudí má hotovosť presahujúcu päť miliónov libier, ak sa počíta aj s nehnuteľnosťami, je v Británii až okolo 425-tisíc ľudí s majetkom presahujúcim milión. Z technického hľadiska je milionárom takmer každý stý Brit, ich počet sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil.
Denník The Independent zisťoval, či tieto údaje prinútia prevádzkovateľov televíznej súťaže Milionár zvýšiť víťaznú sumu na spomínaných 2,6 milióna. Odpoveď bola jednoduchá -- milión libier stále považujú za veľmi peknú sumu peňazí a žiaden víťaz nepoložil sklamanú otázku: "A to je všetko?" Spoločnosť prevádzkujúca národnú lotériu už na svet priviedla 1 800 milionárov, okrem peňazí im ponúka aj odbornú psychologickú pomoc. Neradostne skončila už prvá výherkyňa lotérie z roku 1961. Žena v domácnosti Viv Nicholsonová vtedy prišla k sume 152-tisíc libier, čo je ekvivalent dnešných troch miliónov. "Idem ich míňať, míňať, míňať," odpovedala na otázku, čo s nimi bude robiť. Čakalo ju päť neúspešných manželstiev, problémy s alkoholom a na konci bankrot.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:04