StoryEditor

Vianoce bez Palacku

31.07.2013, 00:00

Pojem „tunel“ používaný v súvislosti s vykrádaním verejných zdrojov nie je odvodený od tunela Branisko, hoci by mohol byť.
Naprojektovali ho Vladimír Mečiar s Alexandrom Rezešom, no dlho si ho neužili. Vládu prevzal Mikuláš Dzurinda a poriadne sa z neho najedli až jeho nominanti. Robert Fico si z neho nestihol ani len hryznúť, azda preto mu tak veľmi leží v žalúdku. Jeho znechutenie je teda ohromné, čiže policajti si nemôžu len tak vyložiť nohy a počkať, kým spis vyhnije a budú ho môcť uložiť. Musia si ho nechať zmiesť zo stola prokuratúrou alebo súdom.

Nominantov SDKÚ navrhol vyšetrovateľ obžalovať pre pranie peňazí, ktoré by mali pochádzať zrejme z tunela pod Braniskom. O to isté sa už pokúšali aj švajčiarske orgány, no miestny súd dospel k záveru, že chýbajú dôkazy a odvtedy sa ďaleko nepohli. Slovenský prokurátor na tom zrejme nebude o nič lepšie ako jeho švajčiarski kolegovia, no ak bude politická vôľa naozaj silná, bude musieť vyraziť na vopred prehraný proces.

Dokazovať po toľkých rokoch, že peniaze na švajčiarskych účtoch Dzurindových nominantov pochádzajú z krádeže, podvodu či korupcie, bude nočnou morou. Hoci o tom málokto pochybuje, vedieť naozaj nie je to isté, ako vedieť dokázať. Keby to stačilo, nehrozila by obžaloba len ľuďom, ktorí sa síce dosýta nakŕmili, no v žiadnom prípade neboli na vrchole potravinového reťazca.

Niežeby bolo nespravodlivé, keby aj tie malé a stredne veľké ryby z SDKÚ skončili na Ficovom štedrovečernom stole. Pokiaľ si však staré kapry ako Dzurindov pokladník „alternatívny“ Gabo Palacka spokojne ďalej plávajú v mútnych vodách, pre občana to teda žiadne Vianoce nebudú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:40