StoryEditor

Internet náš každodenný

05.08.2013, 00:00

Minimálne jedenkrát do týždňa sa k internetu pripájajú takmer tri štvrtiny Slovákov a až 60 percent z nás si k nemu sadá denne. Podľa údajov Eurostatu tak sieť využívame častejšie ako priemerní Európania.

Ak sme na "nete", tak najmä kvôli posielaniu a prijímaniu e-mailov. Až 70 percent Slovákov si ho zapína z tohto dôvodu. Takmer šiesti Slováci z desiatich zvyknú surfovať na webe s cieľom získania informácií o tovaroch alebo službách.

Necelá polovica našincov si však sadá k internetu aj z dôvodu čítania a sťahovania online článkov a správ, telefonovania a uskutočňovania video hovorov, ale aj využívania sociálnych sietí. V roku 2012 si nejaký tovar prostredníctvom Internetu kúpilo 45 percent Slovákov.

Až štyria z desiatich Slovákov využívajú službu internet banking, ktorá je dnes v rámci bankových služieb považovaná za absolútny štandard. Šetrí nám nielen čas a peniaze, ale je aj významným komunikačným kanálom medzi nami a bankou. Vďaka internet bankingu si môžeme skontrolovať zostatok na účte, zaplatiť faktúry, poslať peniaze príbuzným, spravovať platobné karty, uskutočňovať potrebné zmeny na účte, ale taktiež si založiť aj termínovaný vklad, či dokonca investovať do podielových fondov. Aj iné finančné inštitúcie využívajú Internet ako doplnkový predajný kanál. Hitom leta je napríklad online cestovné poistenie.

Na internete sa pravidelne zabáva prostredníctvom hrania alebo sťahovania hier, počúvania rádia či pozerania televíznych programov necelá tretina Slovákov.
Letné obdobie patrí dovolenkám či už na Slovensku alebo v zahraničí. Dovolenku si vlani online rezervovalo alebo zakúpilo iba 12 percent Slovákov. V ešte menšej miere sme tvorcami webových stránok a blogov a na Slovensku je, takpovediac, v plienkach i online dohodovanie si termínu u lekára.
Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:08