StoryEditor

Usáma bin Obama

12.09.2013, 00:00

Práve v predvečer 11. septembra americký prezident Barack Obama vyzval Kongres, aby hlasovanie o vojenskom zásahu v Sýrii radšej odložil. Vojna v Sýrii možno nebude. Keby predsa, stane sa ďalšou kapitolou v nikdy nekončiacom príbehu.

Unesené dopravné lietadlá, ktoré pred dvanástimi rokmi narazili do dvoch veží Svetového obchodného centra a do Pentagonu, nenapísali prvú kapitolu vojny proti terorizmu. Tú písali, už keď Sovietsky zväz okupoval Afganistan a Spojené štáty dodávali zbrane a peniaze miestnemu odboju. Jedným z jeho lídrov bol Usáma bin Ládin, ktorý 11. september zorganizoval.

To ešte zúrila studená vojna. Pre Ameriku bolo samozrejmé, že podporila mudžahedínov, ktorí bojovali proti komunistickému bábkovému režimu v Afganistane. Práve v tejto vojne sa stal Usáma ikonou pre militantných arabských islamistov. Tam si vybudoval pevné väzby s pakistanskou armádou, ktorá podporovala afganský odboj. A vtedy založil tajný spolok al Kajdá.

Pre Usámu bola však demokracia rovnako odporným konceptom ako komunizmus, alebo aj sekulárny panarabizmus. Za jediné prijateľné zriadenie považoval islamský štát a za jediné platné právo šaríu. Po odchode Sovietov okamžite začal bojovať proti vplyvu Západu na Blízkom východe.

Spojené štáty, po desaťročnom intenzívnom pátraní, napokon našli svojho úhlavného nepriateľa zodpovedného za 11. september ukrytého u svojho spojenca. V tesnom susedstve pakistanskej vojenskej akadémie. Americká špeciálna jednotka ho na mieste zabila, no príbeh sa tým zjavne neskončil.

Dnes Obama pomáha islamistickým rebelom, ktorí sa pokúšajú zvrhnúť sýrskeho diktátora Bašára Asada, spojenca Iránu a Ruska. Niekde medzi nimi už rastie nový Usáma. S plnou americkou podporou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:10