StoryEditor

K americkému pobrežiu mieri monštrum Isabel

17.09.2003, 00:00

Obyvatelia amerického východného pobrežia od Severnej Karolíny po Maryland a New Jersey či New York sa pripravujú na jednu z najhorších búrok minimálne za posledné roky, informovala americká televízia CNN.
"Ak sa Isabel bude pohybovať podľa našej predpovede, bude to veľmi silný hurikán a jeho potenciál je taký ničivý, že sú možné aj veľké straty na životoch, ak sa dostatočne nepripravíme," tvrdí riaditeľ Národného centra pre hurikány Max Mayfield. Včera ráno sa nachádzal asi 1 000 kilometrov juhovýchodne od mysu Hatteras (Severná Karolína). Neskôr by sa mal posúvať severne pozdĺž Chesapeake Bay, ďalej cez Virgíniu, hlavné mesto Washington, Maryland, Pennsylvániu a možno aj cez štáty New Jersey a New York.
Už včera centrum plánovalo vyhlásiť pre niektoré oblasti atlantického pobrežia stav ohrozenia hurikánom. Isabel včera síce o niečo zoslabla, no vietor stále dosahoval 185 km/h, čo je solídny hurikán tretej kategórie, a v nedeľu sa na istý čas zaradil aj do kategórie č. 5 (256 km/h). "Očakávam rozsiahle škody na dosť veľkom území krajiny. Už dlho sme nemali taký nebezpečný hurikán," dodal Mayfield. Aj keď s plnou silou má podľa predpovede počasia zasiahnuť územie Severnej Karolíny až zajtra, dnes sa očakáva v oblasti vietor dosahujúci silu tropickej búrky. No ako informovala lokálna televízia WECT-TV, už včera pozorovali v severokarolínskom Wilmingtone nebezpečné vlny a prúdy.
Guvernér Virgínie Mark Warner vyhlásil výnimočný stav a varoval pred rozsiahlymi prímorskými i vnútrozemskými povodňami, ničivými víchricami a tornádami na celom území štátu. Preto začali aj s evakuáciou nemocníc, domov dôchodcov a iných podobných zariadení. Snemovňa reprezentantov a Senát zvažovali, či neskrátia pre kongresmanov pracovný týždeň, aby sa vyhli potenciálnemu dosahu hurikánu. V Baltimore a vo Washingtone vyhlásili pre políciu, požiarnikov, zdravotníkov a pracovníkov dopravy či verejných služieb stav najvyššej pohotovosti, dodala washingtonská stanica Newschannel 8. Aj armáda rozhodla vyslať aspoň časť lietadiel a lietadlových lodí smerom von od pobrežia, aby nedošlo ich vlnobitie nepoškodilo, informoval Fox News Channel.
Odborníci hovoria, že pôjde o najhorší hurikán na východnom pobreží od Huga z roku 1989, pri ktorom zahynulo 49 osôb a škody dosiahli výšku sedem miliárd dolárov, informovala MSNBC. Hugo zasiahol vnútrozemie až do hĺbky 240 kilometrov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:05