StoryEditor

Čínsky múr bráni prenosu génov

23.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASRHNHN

Čínsky múr nedelil iba súperiace štáty a národy, ale narušil aj výmenu génov medzi rastlinami. Čínski vedci zistili, že zástupcovia toho istého druhu majú rozdielne genómy podľa toho, na ktorej strane múru rastú. Informuje o tom časopis Heredity.
Ku Chung-jaová a jej kolegovia z univerzity v Pekingu robili výskum v regióne Jü-jung Kuan, asi 70 kilometrov severne od metropoly. Prechádza ním úsek čínskeho múru zo 6. storočia, postavený za dynastie Ming. Analýzami DNA šiestich druhov stromov a bylín chceli zistiť, či stavebné dielo ovplyvňuje výmenu génov.
Výsledky ukázali, že rastliny na rozdielnych stranách múru vysokého a širokého šesť metrov vykazujú väčšie genetické odlišnosti ako tie, ktoré od seba oddeľuje iba úzky horský chodník. Z toho vyplýva, že úsek múru v regióne Jü-jung Kuan predstavuje fyzickú bariéru pre tok génov medzi subpopuláciami, ktoré sú oddelené viac ako 600 rokov, konštatujú vedci.
Zdá sa, že priepustnosť tejto bariéry závisí od spôsobu opeľovania a rozmnožovania. Situácia je však zložitejšia ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Napríklad druh Cleistogenes caespitosa opeľuje vietor, ale rozmnožuje sa bezpohlavne. Pretože tomuto rozmnožovaniu bráni múr, nedochádza k výmene génov a populácie na obidvoch stranách múru sa odlišujú od seba viac ako v prípade hmyzom opeľovaných druhov Vitex negundo alebo marhuľa obyčajná (Prunus armeniaca). Genetická variácia pri týchto druhoch je však čoraz väčšia ako pri druhoch opeľovaných vetrom.
Zo zistení čínskych vedcov nevyplýva, či sú rozdiely na obidvoch stranách múru výsledkom spontánnej mutácie bez hlbšieho významu alebo svedčia o prispôsobení sa mierne odlišným životným podmienkam. Analyzovali sa totiž iba tie oblasti genómu, ktoré nebývajú náchylné na prirodzenú selekciu.
Dejiny čínskeho múru sa začali písať asi pred 2 500 rokmi, keď jednotlivé čínske štáty začali stavať svoje vlastné obranné múry. Za vlády prvého čínskeho cisára Čchin Š' Chuang-ti sa tieto múry spojili do opevnenia proti nomádom. Konečnú podobu dostal čínsky múr v 13. storočí počas dynastie Ming.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:11