StoryEditor

Sedan Civic vysoko vyčnieva z radu

12.06.2006, 00:00

Aj v tomto roku pokračuje Honda v razantnom útoku na konkurenciu a zvýšené čísla v tabuľke registrácií nových áut potvrdzujú, že sa jej v tomto smere darí. V júni prichádza na trh Honda Civic sedan, ktorá by -- vzhľadom na cenu (od 719-tisíc korún) a bohaté vybavenie základnej verzie -- nemala byť konkurentom pre model City. Oba sedany sa síce vyrábajú v Turecku, ale motory sú japonské.
Nový sedan Civic čiastočne nadväzuje na päťdverový hatchback ôsmej generácie. Využíva podobné technické riešenia, napríklad volantu či prístrojovej dosky, ale súčasne prináša do kategórie sedanov svieži závan moderného automobilu pre rodinu. Osloví zrejme konzervatívnych motoristov, ale keďže má výkonný, športovo ladený motor, môže byť zaujímavý aj pre dynamických šoférov. Pruženie je mäkké, komfortné, sedan sa v zákrute nakláňa, avšak dobre drží stopu. Na zadných sedadlách majú pasažieri očakávané pohodlie a dosť miesta na nohy. Sklon operadiel zadných sedadiel je o niečo väčší ako býva zvyčajne, takže je miesto i nad hlavou. Objem kufra 375 litrov je relatívne malý, rovnako aj otvor -- na to si treba zvyknúť; len slabou satisfakciou je nízka nakladacia hrana.
Na karosérii je niekoľko zaujímavých detailov: dynamická línia strechy, veľký uhol čelného skla, veľké dvere, ktorými sa dobre nastupuje i dozadu, celkovo elegantný dizajn. Výrobca deklaruje nadpriemernú ochranu posádky v kabíne pri náraze. V kabíne je premyslene usporiadaná výbava, príkladné je rozmiestnenie jednotlivých prístrojov a výhodou šesťstupňová prevodovka. Po prvej skúsenosti môžeme konštatovať, že medzi sedanmi Civic ôsmej generácie výrazne vyčnieva nad konkurentmi.
Pri pokojnej jazde nám displej ukázal priemernú spotrebu pod šesť litrov (v kombinovanom režime uvádza výrobca 6,6 l). Výkon motora i-VTEC s objemom 1,8 litra je 103 kW (140 k), krútiaci moment 174 Nm, zrýchlenie z pokoja na stovku za deväť sekúnd a maximálna rýchlosť 200 km/h. Zatiaľ je tento model k dispozícii len s jedným motorom, no postupne pribudnú ďalšie. Ako sme sa dozvedeli, nebude medzi nimi dieselový. No na druhej strane Honda čoskoro predstaví auto tejto kategórie s hybridným pohonom.
Celkovo za 34 rokov vyrobili 17 miliónov modelov Civic a pri súčasnom dopyte môžeme onedlho očakávať prelomenie tejto hranice. Aj Honda City ide dobre na odbyt a v sklade sa nezdrží ani pár dní. Slovenský importér predpokladá v tomto roku predať asi 250 kusov City a 400 päťdverových hatchbackov Civic, ktoré sú na Slovensku vypredané do konca roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:22