StoryEditor

Krútňava iba na okamih

22.05.2007, 00:00
Na scénu SND sa vrátila legendárna opera v réžii Juraja Jakubiska. Zatiaľ len na deň.

Dramatický príbeh sokov v láske, z ktorých jeden podľahne a zabije. Najprv sa nedokáže vyrovnať so žiarlivosťou, potom so strašným zločinom. Medzi vrahom Ondrejom Zimoňom v podaní Miroslava Dvorského a otcom zavraždeného Jánom Štelinom v podaní Jána Galla sa tak rozohráva "hra" na hľadanie vinníka.

Úspešná opera Eugena Suchoňa (1908 - 1993) Krútňava v réžii mága Juraja Jakubiska sa v obnovenej premiére vrátila na scénu Slovenského národného divadla. S tradičnými anjelmi, staroslovanskou bohyňou zimy a smrti Morenou či pestrofarebnou svadbou v nádherných kostýmoch. Škoda, že iba na jeden deň - nedeľu 20. mája.

Divácky atraktívny príbeh podľa vynikajúcej novely Mila Urbana Za vyšným mlynom, s prvkami ľudovej hudby vrátane zľudovenej Suchoňovej piesne Páslo dievča pávy, hviezdou svetového formátu Miroslavom Dvorským a v naštudovaní vynikajúceho dirigenta Ondreja Lenárda by mohla byť ťahákom. Zaplniť opernú sálu s takmer tisíckou miest totiž nebude jednoduché. Potvrdila to aj nedeľňajšia obnovená premiéra pôvodne avizovaná na 15. apríla ako súčasť slávnostného otvorenia novostavby po vyše dvadsiatich rokoch. Napriek zaujímavému kusu s atraktívnymi interpretmi zostali prázdne miesta.

Podľa hovorkyne SND Zuzany Golianovej majú záujem na tom, aby sa Krútňava stala od septembra súčasťou repertoáru kamenného divadla. Najprv však treba doriešiť problém s točňou, ktorú si SND zatiaľ požičiava z Prahy. Dôležitý bude aj program Miroslava Dvorského. Bolo by však fajn, keby malo SND operu, ktorá môže osloviť aj široké masy. Veď kto z nás by sa nevrátil rád do čarovných príbehov?

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:54