StoryEditor

Rýchla a bezbolestná pomoc pri liečbe varixov

05.04.2005, 00:00

Ak si nájdete na dolnej končatine drobnú cievku, ktorá je iná ako ostatné, treba zbystriť pozornosť. Ak sa navyše pridá bolesť, únava, pocit napätia, nočné kŕče či opuchy, je to príznak, že máte varixy -- kŕčové žily (kŕče v nohách), preto s návštevou u odborníka netreba otáľať. Pri ochorení sa pod tlakom krvi postihnutá žila nafukuje, rozširuje a predlžuje. Krv, ktorá by za normálnych okolností mala prúdiť od členkov k srdcu a z povrchových žíl do hlboko uložených, sa vo vznikajúcich váčkoch začne spomaľovať, zastavovať, alebo sa dokonca vracia späť. Postihnutá končatina začne svrbieť, páliť, mravenčiť, neskôr bolieť, opúchať, môžu vzniknúť aj zápaly, pigmentové zmeny na koži. Neestetické kľukaté cievy sa často vydujú až nad povrch kože, najčastejšie na vnútornej strane predkolenia a stehna a na zadnej strane lýtka. Keď nepomôže medikamentózna liečba, existuje niekoľko spôsobov na ich odstránenie.
"Do našej chirurgickej ambulancie prichádzajú rôzni pacienti. Niektorí sa prídu poradiť už pri prvých príznakoch ochorenia. Ďalší sa pre chirurgický zákrok rozhodnú z dôvodu estetického. Mnohí však prichádzajú často príliš neskoro, dokonca až pri silných bolestiach a zápaloch, keď im hrozí žilová trombóza dolných končatín. Ak ochorenie nie je v pokročilom štádiu, pacientov liečime liekmi -- venotonikami, ktoré spevnia steny ciev a tým sa zrýchli odtok krvi. Lieky sa užívajú dlhodobo, zmierňujú bolesti, ochorenie môžu spomaliť. Užívanie liekov však ochorenie varixov nevylieči. Ak v určitom štádium choroby usúdime, že operácia kŕčových žíl je nevyhnutná, urobíme potrebné vyšetrenia a metódu zákroku "ušijeme" pacientovi na mieru. Spôsobov na odstránenie varixov je hneď niekoľko," hovorí MUDr. Rudolf Škubla z chirurgickej kliniky ružinovskej nemocnice a skúsený proktochirurg I. laserového dermato-kozmetického centra v Bratislave.
Klasická, najúčinnejšia a rokmi odskúšaná efektívna metóda je stripping, ktorý sa využíva najmä pri rozsiahlych kŕčových žilách. Touto klasickou metódou sa operuje 90 percent kŕčových žíl. Pacient ju podstupuje pod celkovou alebo čiastočnou anestéziou. "Stripping je metóda, pri ktorej sa odstráni nielen veľká povrchová žila, ale aj ďalšie okolité malé žilky, aby sa ochorenie komplexne vyhojilo a odstránilo. Vyťahujú sa len poškodené a nadbytočné, potrebné zdravé a nenarušené žily zostávajú. Stripping je možný iba vtedy, keď hlboký systém žíl je priechodný, žily nie sú zapálené a pacient má dobrú zrážanlivosť krvi. Úspech závisí nielen od techniky a štýlu operácie, ale aj od skúsenosti chirurga i schopnosti hojenia a regenerácie kože. Operácia sa musí robiť citlivo, jemne, aby nedošlo k veľkým hematómom a strate krvi. Zákrok nie je nebezpečný, no nedáva 100-percentnú záruku, že varixy sa znovu neobjavia. Časom môžu vzniknúť nové."
Laserová terapia
Revolučnou metódou pri liečení varixov je laserová terapia. Je to mnohostranná a ľahko použiteľná metóda, ktorá bola vyvinutá na komplexné ošetrenie ciev dolných končatín. Používa sa na najmenšie žily, kozmetické úpravy, ale i na veľké zákroky. Toto moderné riešenie dokáže odstrániť kŕčové žily bez dlhodobej hospitalizácie a zdĺhavej domácej liečby. Zákrok vnútrožilovým laserom sa robí ambulantne v rámci jednodňovej chirurgie, maximálne s dvojdňovou hospitalizáciou. Na rozdiel od klasickej operácie, kde sa postihnutá žila vyťahuje z končatiny, pri operácii laserom sa žila "len" tepelne zničí pomocou laserového lúča. Prvú laserovú terapiu kŕčových žíl na Slovensku robil MUDr. Škubla. "Touto operačnou procedúrou pomocou malého zárezu cez kožu v stehne alebo pod kolenom máme ľahký prístup k žile, do ktorej zavedieme špeciálne vlákno, ktoré je napojené na laser. Vlákno posúvame pomocou 1-sekundových pulzov a v každej sekunde pri súčasnom vyťahovaní po 2 milimetroch termicky ničíme. Využívame na to 810-nm diódový laser."
Podľa MUDr. Škublu sa netreba obávať, že vysoká teplota vyvinutá laserom môže spáliť okolité tkanivo. Povrchové štruktúry žily nie sú ovplyvnené tepelným poškodením. Malé množstvo zrazeniny, ktorá sa vytvorí na špici vlákna, neovplyvňuje výsledok. Nebolestivá a nekrvavá procedúra trvá približne jednu hodinu a robí sa v lokálnej alebo spinálnej anestézii. Zákrok si vyžaduje malú pooperačnú starostlivosť. "Nohu po zákroku stiahneme elastickým obväzom približne na týždeň. Pacient sa však môže hneď vrátiť k denným pracovným aktivitám. Neporovnateľný je aj kozmetický efekt, na rozdiel chirurgického zákroku, ktorý zanecháva niekoľko viditeľných jaziev, po operácii laserom zostáva len jediná skrytá v oblasti slabín," vysvetľuje MUDr. Škubla.
Kŕčové žily často doplňujú jemné cievky, takzvané metličky. Môžu sa však vyskytovať aj samostatne. Objavujú sa v ktoromkoľvek veku a zbaviť sa ich možno jedine lekárskym zásahom. Jednou z metód, ako sa zbaviť týchto "ozdôb" je sklerotizácia. Je to starší spôsob odstránenia metličiek, ktorý sa dnes využíva iba sporadicky ako doplnok pri klasickom chirurgickom zákroku. "Do rozšírenej cievky injekčnou striekačkou aplikujeme sklerotizačný roztok, následne sa žilka uzavrie a vstrebe. Technicky je to veľmi náročný zákrok, pretože dostať látku do najmenšej žilky si vyžaduje rutinu a zručnosť lekára. Navyše po vpichoch ihlou zostávajú na koži jazvičky, niekedy aj drobné pigmentové fliačiky.
Sklerotizáciu však plnohodnotne nahrádza iný typ laserového prístroja. "Laserový lúč zasiahne cievku, tá sa zničí a organizmus ju pohltí. Zákrok sa tiež robí ambulantne, trvá iba niekoľko minút a je takmer bezbolestný. To, čo cíti pacient pri prechode laserového impulzu k cieve, sa podobá štipnutiu komára, preto môžeme ošetriť naraz väčšiu plochu dolných končatín. Po zákroku sa pokožka mierne začervená, ale rýchlo sa vráti do normálneho stavu. Nohy netreba bandážovať, odporúčajú sa iba pevnejšie pančuchy a vyvarovať sa veľkému zaťaženiu dolných končatín. Pri rozsiahlejšom a hustejšom výskyte metličiek sa zákrok opakuje. Ženám, ktoré majú nábeh na kŕčové žily odporúčam najprv odstrániť varixy, až následne metličky. Inak sa tvorba metličiek môže neustále opakovať," vystríha MUDr. Škubla. Dodal, že o niekoľko rokov sa najmenej 80 percent zákrokov na väčších kŕčových žilách bude robiť pomocou endolaserovej techniky.
Ak ste si na nohe našli podozrivé žilky navštívte lekára. Prekonajte strach z operácie najmä zo zdravotných dôvodov. Vďaka nej sa opäť zrýchli prúdenie krvi späť k srdcu, v nohách sa prestanú hromadiť neokysličené splodiny a bolesť a únava zmiznú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:18