StoryEditor

Mecenáš na telefóne? Aukcia je ako poker

18.05.2006, 00:00
Skôr ako ste stihli obrátiť stránku v katalógu, dražba sa hnala ďalej. Má vlastné tempo, na ktoré si treba zvyknúť - keby išlo pomalšie, bolo by to nudné. Obligátna veta "Dielo je vrátené" zaznela v ten večer ešte veľakrát.

"Dielo číslo 48, Adriena Bartošová, mladá súčasná slovenská autorka, dielo s názvom World Team, ktoré vidíte na obrazovke po mojej ľavici," opísal obraz zamestnanec aukčnej spoločnosti Soga. Hneď na to sa ujala slova Nina Gažovičová. "Takže, vyvolávacia cena 40-tisíc slovenských korún. Ponúkne niekto v sále túto cenu? Nie? Ďakujem, dielo je vrátené."
Skôr ako ste stihli obrátiť stránku v katalógu, dražba sa hnala ďalej. Má vlastné tempo, na ktoré si treba zvyknúť - keby išlo pomalšie, bolo by to nudné. Obligátna veta "Dielo je vrátené" zaznela v ten večer ešte veľakrát. Predala sa takmer polovica vystavených diel. "Je to v poriadku, mali sme o polovicu menej diel ako na predchádzajúcej dražbe," hodnotí výsledok aukcie Gažovičová.

Aukcia je pre všetkých
Nádejní kupcovia držali kartičky s číslami na kolenách, akoby sa báli, že sami vyletia do vzduchu a vydražia nejaký obraz. Listovali v katalógu zároveň s ponukami, striedavo hľadeli na fotky obrazov, potom na obrazy v živej veľkosti, ktoré potichu nosili do sály "obrazoví čašníci" - potom zase do katalógu, aby sa pozreli na informácie o obraze. Pomedzi to bolo treba počúvať výklad k obrazu a samotnú licitáciu...samozrejme, ak nejaká bola.
Informácie týkajúce sa vystavovaného diela zahŕňali okrem iného aj najdrahšie vydražené diela autora, prípadne úspechy u kritikov či záujem zberateľov. To všetko môže mať totiž vplyv na cenu. Niektoré diela uvádzali ako "veľmi zaujímavé dielo, vhodné do kancelárskych alebo firemných priestorov". Niekoho by to urazilo, pre iného je to signál, že by to bolo dobré kúpiť. V sále sedeli mladšie aj staršie ročníky, distingvovaní páni v rokoch, mladí umelci, vysokoškolský profesor, manažéri - dokonca aj muži s vizážou, ktorá ich priam predurčuje na povestný policajný zoznam "záujmových" osôb. Zopár mladých autorov vystavovaných diel postávalo nervózne na chodbe. Keď sa ich dielo nepredalo, potichu sa vytratili.

Podlimitne, písomne aj telefonicky
Nato, aby ste sa zúčastnili aukcie, nemusíte vytiahnuť päty z domu. "Ak niekto nemôže byť na aukcii, spíše s nami dohodu, kde povie o aké diela má záujem, aký má finančný limit na jednotlivé diela a my za neho dražíme," vysvetľuje Gažovičová. "To je písomný limit, termín, ktorý používame pri dražbe." Ak sa chcete dražby zúčastniť, ale zároveň by ste radi zostali v anonymite, môžete dražiť telefonicky. Informujete aukčnú spoločnosť o dielach, ktoré by ste radi kúpili. Keď prídu na rad, zástupca spoločnosti vám zavolá a licituje "online". Telefonickí záujemcovia dražili pomerne často. Jeden z nich takto získal obraz Ivana Csudaia Blaue Reiter, ktorého vyvolávacia cena bola 95-tisíc, za 200-tisíc korún. Hneď nato ďalší (alebo ten istý?) telefonista získal obraz Laca Terena Veľký strážca.
"Ďalšie dielo je známy a u zberateľov obľúbený Laco Teren, obraz číslo 68. Môžete ho vidieť na stene v zadnej časti miestnosti. Vyvolávacia cena je 95-tisíc korún."
"98-tisíc sála."
"100-tisíc telefonista."
"105-tisíc sála. 110-tisíc sála."
"115-tisíc telefonista."
Konečná cena bola napokon 255-tisíc korún pre telefonistu. Ponuky nasledovali za sebou v sekundových intervaloch. Skôr ako ste sa stihli spamätať, obraz bol predaný. Je to ako partia šachu alebo poker. Adrenalínový šport, na ktorom si môžete vypestovať celkom slušnú závislosť. Chladné tváre, nikto sa neotáča dozadu, aby sa pozrel, kto obraz získal. Nikto netlieska, každý je zahĺbený do seba, pred očami má len to, čo chce a čaká na reakcie ostatných.

Chcel to viac ako ja
Nie vždy dražba prebieha práve takto. Mnohé diela sa predali podlimitne, ako napríklad dielo mladého autora Mareka Kvetána WorldMap - navrhovaná cena bola 48-tisíc, konečná cena 40-tisíc. Ak v sále nikto nemá záujem, môžu to dražitelia využiť a ponúknuť podlimitnú, čiže o pätinu nižšiu cena. Po prvom uvedení ceny zdvihnú kartičku s číslom hlavou naopak. S podlimitnou dražbou však musí autor následne súhlasiť.
"Kúpil som ho ako darček pre môjho kamaráta. Som na dražbe prvýkrát a išiel som sem len kvôli tomu," povedal mladý muž v tričku a džínsoch o obraze Dana Meluzina. "Áno, občas chodím na dražby," povedal pán v stredných rokoch, ktorý si želal zostať v anonymite. "Dostal sa mi do rúk katalóg, prišiel som sa pozrieť. Nepodarilo sa mi ale nič kúpiť. Niekto to chcel viac ako ja. Inak, vždy je dobré už pred dražbou určiť si limit, za ktorý nepôjdete." Profesor výtvarného umenia chodí podľa vlastných slov takmer na každú dražbu. "Mňa dražby bavia. Bol som zvedavý na Csudaia. To sú všetko kolegovia alebo kamaráti. Učím počítačovú grafiku, tam sa dražby zatiaľ nekonajú."
Ak si to chcete skúsiť, už 28. mája bude aukcia spoločnosti artsk.sk. Alebo zájdite do Prahy - aukčný dom Dorotheum usporiada aukciu 20. 5. o 14.00 hod v pražskom hoteli Renaissance. Dražiť sa bude 509 predmetov, obrazov, úžitkového umenia, plastík, šperkov, striebra, nábytku a ďalších starožitností s vyvolávacou cenou 17 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:20