StoryEditor

Prvé milióny z eurofondov do Martina

28.09.2005, 00:00
V Martine budujú druhú časť mestského inkubátora pre začínajúcich malých a stredných podnikateľov za vyše 22 miliónov korún. Z toho z eurofondov Martinčania dostali 21 mil. Sk a 1,1 milióna korún dáva do projektu mesto. " Prvé európske peniaze mesto dostalo zo sektorového operačného programu priemysel a služby. Projekt dokončíme do konca roka a začiatkom budúcom roku bude slúžiť svojim prvým nájomníkov, " povedal primátor Martina Stanislav Bernát.

V Martine budujú druhú časť mestského inkubátora pre začínajúcich malých a stredných podnikateľov za vyše 22 miliónov korún. Z toho z eurofondov Martinčania dostali 21 miliónov a 1,1 milióna korún dáva do projektu mesto. "Prvé európske peniaze mesto dostalo zo sektorového operačného programu priemysel a služby. Projekt dokončíme do konca roka a začiatkom budúcom roku bude slúžiť svojim prvým nájomníkom," povedal primátor Martina Stanislav Bernát. Nová výrobná hala bude mať viac ako 800 štvorcových metrov a 11 oddelení od 30 do 60 metrov, ktoré si môžu prenajať podnikatelia. Halu stavia žilinská firma Erpos, ktorá vyhrala verejnú súťaž vypísanú mestom. Výrobná hala bude stáť vedľa martinsko--flámskeho podnikateľského a inkubátorového centra, ktorý bol postavený za pomoci Phare, flámskej vlády a za prispenia mesta. Toto centrum funguje už tri roky a jeho kapacity nestačia pokryť požiadavky podnikateľov. "K dispozícii je administratívna budova i výrobná hala, kde sídlia mnohé malé i stredné martinské firmy. Platia podstatne nižšie nájomné ako v iných priestoroch mesta, majú spoločnú technickú infraštruktúru (telefón, fax, kopírka, prístup k internetu) a dostávajú odbornú poradenskú službu i vzdelávanie. Zabezpečuje to Regionálne poradenské a informačné centrum v Martine," vysvetľuje konateľ martinsko--flámskeho podnikateľského a inkubátorového centra Jozef Bernát. V čom majú ďalšie výhody malí a strední podnikatelia oproti iným, ktorí sú v tomto centre? Je to dlhodobá starostlivosť, finančná podpora, kvalifikované poradenstvo, školenie, konferencie a semináre, zamerané na rozvoj tohto druhu podnikania v Martine i v jeho okolí. "Chceme, aby malí a strední podnikatelia vytvárali aj nové pracovné miesta. Doplnia tak strojársku ofenzívu v priemyselnej zóne medzi Martinom a Sučanmi, kam prišli alebo prichádzajú významní zahraniční investori. Je to napríklad firma GGB na výrobu ložísk alebo Forum Components patriaca do skupiny Manesmann, kde sa budú opracúvať prevodovky a nápravy do áut," dodal Stanislav Bernát. Okrem mestského inkubátora pripravili Martinčania i ďalšie projekty, na ktoré čakajú finančný príspevok z eurofondov. Podľa projektového manažéra mesta Imricha Žigu ide o zateplenie budov šesť základných škôl za 134 miliónov korún. Je to aj výstavba modernej kompostárne za vyše 30 miliónov, ktorá sa bude využívať na bioodpad. Jej výstavba je v súlade s plánom odpadového hospodárstva Martina.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:28