StoryEditor

Škodia "mŕtve" zuby zdraviu?

06.11.2006, 23:00

Nie je to tak dávno, čo sa "mŕtve" zuby, teda zuby bez nervu, pokladali za príčinu mnohých ochorení -- počnúc reumatickou horúčkou cez rôzne alergie, ochorenia srdca i gynekologické zápaly. Čo vlastne spôsobí, že zdravý zub sa zmení na mŕtvy?
Súčasná stomatologická disciplína zvaná endodoncia tvrdí, že aj mŕtvy a ošetrený vlastný zub je vždy lepší ako akákoľvek jeho najnákladnejšia a najprepychovejšia zubná náhrada. Je to naozaj tak?

Ošetrenie mŕtveho zuba
"Každý zub je samostatný orgán, ktorý má svoje vlastné cievne i lymfatické hospodárstvo," hovorí stomatologička MUDr. Miroslava Tóthová. Pripomína, že zdravý zub má vo vnútri dutinku, v ktorej je zubná dreň. Okrem citlivého nervu a nervových zakončení je v nej i drobná cieva (na odvod krvi), ktorá vyživuje a okysličuje zubné tkanivo, tiež drobná žila a lymfatický systém, ktorý zabezpečuje odtok odpadových látok zo zuba. Ak vznikne na zube hlboký kaz a nie je včas a správne ošetrený, bakteriálna infekcia prenikne z kazového ložiska do zubnej drene. Zubná dreň je pri zápale ohraničená v tvrdom zubnom priestore, preto nemôže byť dostatočne zásobená krvou a nervovocievny zväzok prestupuje do okolitej kosti cez veľmi tenký otvor v špičke koreňa. Pacienti to poznajú ako silné, často pulzujúce bolesti zuba, ktoré sú intenzívnejšie najmä večer a v noci pri polohe v ľahu. Zapríčiňuje to vyšší tlak v dutinke koreňa. Keďže infekcia v zubnej dreni sa nedá zvrátiť, musí sa odstrániť. "Zápal treba čo najskôr ošetriť. Zubný nerv sa musí zo zuba vytiahnuť a dutinka vyčistiť tak, že z jej stien sa odstránia všetky časti zubnej drene, dutinka sa tak spriechodní, rozšíria sa všetky koreňové kanáliky až do hrotu koreňa zuba. Po dezinfekcii sa zub hermeticky uzavrie -- vyplní špeciálnym koreňovým materiálom. Tým sa zabráni opätovnému preniku baktérií do zubného priestoru."

Práca pre chirurga
"Horšie je, keď zub odumrie spontánne pri hlbokom kaze, alebo zub po zápale nervu je zle a nedostatočne ošetrený, vtedy infekcia prenikne cez koreňovú špičku do okolitej kosti, zapáli sa okolité lôžko, teda aj kosť, v ktorej je zub upevnený. Vznikne hnisavé ložisko -- vačok (fokus), ktorý znepokojuje internistov, reumatológov i kardiológov. Zubný lekár musí všetky zuby vyšetriť RTG, zhodnotiť, či výplň je správne urobená až po špičku koreňa zuba, či v koreňovom kanáliku nezostal zvyšok po infekcii. Ak sa korene zuba správne ošetria, nedostatočná výplň odstráni a koreňový kanálik znovu dôkladne vyplní koreňovou výplňou, je predpoklad, že sa infekcia zhojila. Iná situácie vznikne vtedy, keď sa zápal ohraničí, vznikne ložisko (cysta) či granulóm, ktorý sa nevstrebe. Tento akútny stav už patrí do rúk zubného chirurga, ktorý tzv. resekciou odstráni infikovanú špičku zuba."
Ak infekcia prenikne otvorom v koreňovom hrote do okolitej kosti, okolohrotný priestor sa zapáli a príčinný zub nie je včas odstránený, môže nastať zápal okostice a priľahlých štruktúr. Zápal môže postihnúť očné štruktúry, cievny systém i blízke mozgové splavy. Čeľustné zápaly sú niekedy také závažné, že pacient musí byť hospitalizovaný," hovorí stomatologička.

Nosiče mostíkov a protéz?
Nie vždy však musí byť priebeh infekcie akútny. Môže vzniknúť i pre pacienta bezpríznakový stav. "Často pri hlbokom kaze, keď zubná dreň je už poškodená, živý nerv môže postupne odumierať a chronický zápal môže pretrvávať aj niekoľko rokov bez akútnych bolestí." Podľa Tóthovej podstatne ľahšie sa ošetrujú jednokoreňové predné zuby než stoličky, ktoré majú rozsiahlejší a komplikovanejší koreňový systém zuba (3 -- 5 koreňov), čo zvyšuje riziko ponechania infikovanej časti nervu, a tým i komplikácií. Najviac zubných kazov je v prvých stoličkách.
Do akej miery môže "mŕtvy" zub, teda zub bez nervu, ohroziť zdravie pacienta? "Neošetrený zub s chronickou infekciou môže vplývať nielen na ochorenie kĺbov či zápal srdcového svalu, ale môže skomplikovať stav po transplantácii a vyvolať aj iné ochorenia."
Môžu mŕtve zuby slúžiť ako nosiče mostíkov a protéz? "Pri správnom ošetrení až 90 percent zubov sa dá zachrániť. Takéto mŕtve zuby môžu dobre slúžiť ako piliere mostíkov a protéz a uchrániť tak pacienta od rozsiahlych snímateľných náhrad. Niektorí pacienti majú zubný mostík zavesený iba na mŕtvych zuboch. Ak sú dobre ošetrené, správne vyplnené koreňovou výplňou, často vydržia dlhšie, ako titánové implantáty. Vlastný zub, aj keď mŕtvy, je najlepším implantátom," zdôraznila MUDr. Tóthová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 03:15