StoryEditor

Návody na obmedzenie korupcie

10.07.2006, 00:00

Poskytnúť informácie a návody pre podnikateľov, ktoré môžu prispieť k obmedzeniu korupcie v ich firme, ale aj v celej spoločnosti, je cieľom publikácie Protikorupčný manuál podnikateľa. Vydala ju mimovládna organizácia Transparency International Slovensko s podporou britského veľvyslanectva v Bratislave.
Kniha obsahuje teoretické podklady v podobe právneho vymedzenia korupcie, ako aj výsledky prieskumov verejnej mienky zameraných na vzťah korupcie a podnikania. Predstavuje aktivity viacerých súkromných subjektov pri presadzovaní protikorupčných opatrení v podnikaní -- Protikorupčnej charty. Prináša aj praktický manuál na tvorbu individuálneho firemného protikorupčného programu a tiež základy na budovanie vnútorného kontrolného mechanizmu -- interného auditu. Cennou pomôckou môžu byť aj v nej prezentované skúsenosti slovenských i zahraničných spoločností a ich vnútorné predpisy regulujúce túto oblasť. Súčasťou publikácie je komentované znenie Protikorupčnej charty.
Ako uvádza jeden z autorov knihy, právnik Pavel Nechala, viaceré prieskumy potvrdzujú závery, že korupcia sa na Slovensku všeobecne mierne znižuje. Jej vnímanie sa najviac znížilo predovšetkým v tých oblastiach, kde došlo k presunu výkonu funkcií zo štátu na súkromný sektor, napríklad v reštrukturalizovaných bankách, v prirodzených monopoloch. Podnikateľské prostredie sa od roku 1998 stalo výrazne štandardnejším, čo prinieslo pozitívne protikorupčné zmeny.
Podľa prieskumu verejnej mienky uskutočneného agentúrou Focus pre TIS v marci 2006 až polovica respondentov je presvedčená, že väčšinou býva iniciátorom korupčného správania ten, kto potrebuje niečo vybaviť. Na tejto strane sa pri korupcii týkajúcej sa verejného sektora nachádza súkromný sektor, teda občania a podnikateľské subjekty. Z uvedeného dôvodu preto k zníženiu korupcie vo verejnom sektore môže významne prispieť aj samotný súkromný sektor.
Knihu je možné objednať si zdarma v Transparency International Slovensko, viac informácií na www.transparency.sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:39