StoryEditor

Škoda Auto odtajnila Roomster

29.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Automobilka Škoda Auto ešte pred svetovou premiérou na marcovom ženevskom autosalóne odtajnila podobu nového modelu Roomster. Vyrábať sa bude od februára v nových výrobných priestoroch v Kvasinách a jeho predaj sa na európskych trhoch začne v lete. Základná cena modelového radu sa bude pohybovať medzi 350- do 500-tisíc korún. Presné ceny firma zverejní až v Ženeve.
Roomster prvýkrát predstavili v roku 2003 ako dizajnovú štúdiu na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Priaznivý ohlas potenciálnych zákazníkov viedol k rozhodnutiu firmy zaviesť sériovú podobu vozidla.
Nové rodinné auto je prvým viacúčelovým vozidlom firmy. Výrazne je v ňom oddelený priestor vodiča od miesta pre cestujúcich, ktorí majú vďaka tomu väčšie pohodlie. Je takisto prvým úplne novým modelom firmy po piatich rokoch. V tomto roku by chcela Škoda predať 15-tisíc kusov.
Roomster bude mať k dispozícii tri benzínové a tri naftové motory s mechanickou i automatickou prevodovkou. Nový model je značne variabilný a ponúkne viac ako dvadsať možností usporiadania kufru a zadných sedadiel. Možno taktiež upravovať priestor pre náklad a vďaka tomu sa zväčší od základných 460 až na 1780 litrov.
Na európskom trhu mieri Roomster do segmentu kompaktných MPV, teda rodinných viacúčelových vozidiel. Záujem o ne rastie -- kým pred piatimi rokmi sa ich v Európe predalo 1,1 milióna, vlani to bol dvojnásobok. Roomster je akýmsi krížencom malého auta a dodávky a tomu zodpovedá aj originálny tvar karosérie. Vozidlo je dlhé 4,2 metra, široké 1,68 a vysoké 1,6 metra. Medzi jeho konkurentov na trhu by mohli patriť napríklad modely Opel Meriva či Ford Fusion, ale aj ľahké úžitkové vozidlá Peugeot Partner či Citroën Berlingo. Na rozdiel od nich je však Roomster nižší a viac prispôsobený pre pohodlie cestujúcich.
Škoda kvôli Roomsterom výrazne investovala do rozšírenia závodu v Kvasinách a prijala tam viac ako 2,5 tisíca zamestnancov. V ďalších rokoch chystá automobilka novú Fabiu, nasledovníka Superbu, a pravdepodobne aj malé terénne vozidlo Yeti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:31