StoryEditor

Trh práce v únii potrebuje zmeny

17.08.2005, 00:00
Z desiatich nových členských krajín do starších členských krajín EÚ mohlo za prácou migrovať podľa berlínskeho Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung 150-tisíc ľudí. Z toho vyše 50-tisíc prišlo do Veľkej Británie. Britská vláda však tvrdí, že v poslednom roku evidovala až 130-tisíc žiadostí o pracovné povolenie.

Z desiatich nových členských krajín do starších členských krajín EÚ mohlo za prácou migrovať podľa berlínskeho Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) 150-tisíc ľudí. Z toho vyše 50-tisíc prišlo do Veľkej Británie.
Britská vláda však tvrdí, že v poslednom roku evidovala až 130-tisíc žiadostí o pracovné povolenie. DIW tento vývoj komentoval tak, že staré členské štáty, ktoré svoj pracovný trh chránia prechodnými opatreniami, zabránili tomu, aby k nim prišli kvalifikované pracovné sily z nových členských štátov.

Záchranný plán Francúzov
Šesť dekrétov, ktoré prijala francúzska vláda, má posilniť zamestnanosť. Záchranný plán pre pracovné miesta má podľa francúzskeho premiéra Dominiqua de Villepina zreformovať trh práce tak, aby bol flexibilnejší. Základným kameňom akčného plánu je inštitút "contract nouvelles emabauches" (kontrakt pre nových zamestnancov). Tento nový zákon umožní spoločnostiam, ktoré majú menej ako dvadsať zamestnancov, prepustiť bez udania akéhokoľvek dôvodu novoprijatých zamestnancov až do dvoch rokov od prijatia.

Plán komisie
Na verejnom híringu o ekonomickej migrácii komisár pre spravodlivosť Franco Frattini a komisár pre zamestnanosť Vladimír Špidla zdôraznili, že migranti za prácou do EÚ môžu pomôcť únii vyrovnať sa s nedostatkami pracovnej sily v špecifických sektoroch.

V januári tohto roku EK zverejnila Zelenú knihu o ekonomickej migrácii:
- procedúry pre vstup pracovníkov z tretích krajín na pracovný trh by mali byť v členských štátoch harmonizované
- štáty by mali uvažovať o zelenej karte EÚ
- pre zručných a odborných pracovníkov by sa mali zaviesť rýchle procedúry
- mobilita medzi členskými štátmi by sa mala podporovať
- preferenčná klauzula spoločenstva, ktorá dáva občanom EÚ právo prvej opcie na voľné miesta, by sa mala rozšíriť na príslušníkov tretích krajín s dlhou pracovnou históriou v EÚ
- pracovné povolenia a povolenia na pobyt by sa mali skombinovať do jedného dokumentu
Výsledky diskusií o pracovnej migrácii zapracuje komisia do plánu politiky do konca tohto roku

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milutinovič sa vzdal haagskemu tribunálu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:19