StoryEditor

Mali ste iné príjmy ako mzdu zo zamestnania?

28.03.2007, 00:00

Občania najčastejšie predávajú hnuteľné veci, ako napríklad auto, práčka, chladnička, počítač, audio a video elektronika. Ako je to z príjmom z predaja týchto vecí?
Predaj auta
Ak ste nepodnikali, príjem z predaja auta nemusíte zdaňovať. "Príjem z predaja hnuteľných vecí je oslobodený od dane pokiaľ ide o hnuteľné veci, ktoré neboli nezahrnuté do obchodného majetku, bez ohľadu na to, aký dlhý čas túto hnuteľnú vec daňovník vlastnil," hovorí Jana Kollárová, daňová poradkyňa z firmy JAKO Košice. Aj keď bol hnuteľný majetok do obchodného majetku zahrnutý, môže byť jeho predaj oslobodený od dane, pokiaľ uplynula lehota piatich rokov od jej vyradenia z obchodného majetku.
Dary
Darovaná vec, ktorá sa využívala na podnikanie, podlieha zdaneniu dane z príjmov. V prípade darovania veci zahrnutej do podnikania musí daň vysporiadať darca, ktorý využíval predmet na podnikanie. "Veľmi nepríjemným darom môže byť nehnuteľnosť pôvodne vo vlastníctve občana, ktorá sa prenajímala na podnikanie nie viac ako pred piatimi rokmi od darovania. V tomto prípade je totiž povinný daň z príjmu vysporiadať obdarovaný," upozorňuje Daniela Štefancová, audítorka a daňová poradkyňa z D.E.A. Consult Trenčín.
Autorský honorár
Zrážkou dane vo výške 19 % sa z autorských honorárov zdaňujú pred výplatou len príjmy autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu alebo televízie (nie však za honoráre iných príspevkov -- napríklad spoluautor knihy). Ak ide o umelecké výkony, daň za príspevky sa nestrháva. Základ dane z týchto príjmov sa vypočíta tak, že z hrubého príjmu ten, kto vypláca honorár, odpočíta 40 % paušálny výdavok a z tejto sumy potom vypočíta 19-percentnú daň. Prispievateľovi sa teda honorár zníži o takto vypočítanú daň a o 2 % odvodu do umeleckého fondu. Tieto príjmy sa do daňového priznania nemusia uvádzať. Sú daňovo vyrovnané s tým, že je na daňovníkovi (autorovi), či ich do daňového priznania uvedie v rámci čiastkového základu dane z príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu. Zrazená daň sa potom bude pokladať za preddavok na daň. Túto možnosť iste využijú tí daňovníci, ktorí budú mať za rok 2006 všetky zdaniteľné príjmy nižšie, ako je výška nárokovej nezdaniteľnej časti základu dane. V podstate si ju na tento druh príjmu môžu vyčerpať. Dôsledkom toho bude vrátenie zrazenej dane, alebo jej časti.

Viete, že:
-- Do daňového priznania musíte dať úroky a iné výnosy z poskytnutých úverov a pôžičiek, úroky z hodnoty splateného vkladu v dohodnutej výške spoločníkov verejných obchodných spoločností a výnosy zo zmeniek, okrem príjmov z ich predaja. Toto platí bez ohľadu na to, či sú zo Slovenska alebo zo zahraničia. Do základu dane uvediete príjmy neznížené o výdavky (§ 7 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov)
-- Organizátori súťaží väčšinou upozorňujú výhercu na daňovú povinnosť. Prijaté ceny alebo výhry z takýchto súťaží vrátane reklamnej súťaže a ceny zo športovej súťaže sa zdaňujú, ak ich hodnota prevyšuje 5-tisíc korún. Niektoré výhry organizátori zdaňujú zrážkovou daňou, tieto výhry nie je potrebné uviesť v daňovom priznaní.
-- Podľa zákona o dani z príjmov sa nezdaňujú výhry v lotériách a iných podobných hrách, ktoré sú prevádzkované podľa zákona o hazardných hrách č. 171/2005 Z. z.
-- Pozor na daňový základ pri honorároch. Do daňového priznania je potrebné uvádzať celú sumu, čiže aj vrátane zrazenej 19-percentnej dane a 2 percent príspevku do umeleckého fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:14