StoryEditor

Jednodňová chirurgia: neznáma pôda podnikania

05.09.2005, 00:00

"Kým sme dostali licenciu na prevádzku nášho zdravotníckeho zariadenia so všetkými liečebnými odbormi, podstúpili sme cez ministerstvo zdravotníctva, Bratislavský samosprávny kraj a lekársku komoru administratívnu tortúru. Len tak sme mohli dostať povolenie na projekt jednodňovej chirurgie, určenej najmä pre detských pacientov," hovorí o neštátnom zdravotníckom zariadení jednodňovej chirurgie detský chirurg Jozef Babala. S kolegom Vladimírom Cingelom založili v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na bratislavských Kramároch spoločnosť Euromed. Je u nás prvým takýmto zariadením pre deti, hoci nejde o nadštandardnú službu.
Vyhovuje najmä deťom
Zakladatelia Euromedu hovoria, že lekári musia držať krok s vývojom. Veď zdravotníctvo vo svete zaznamenáva v poslednom období výrazný pokrok v technológii, ale aj vo výrobe medikamentov. To umožňuje skracovať hospitalizáciu a v jednodňovej chirurgii využiť málo invazívne zákroky, napríklad laparoskopiu.
"Prevádzka jednodňovej chirurgie je jednoduchšia ako v nemocnici," konštatuje Vladimír Cingel. Pacientom vyhovuje viac ako klasická nemocnica. Šetrí im čas, zbytočne ich nezdržiava na lôžku. To vyhovuje najmä deťom, ktoré sú mimoriadne citlivé na nemocničné prostredie. Takéto zdravotnícke zariadenia prísne dodržujú medicínske postupy. Pritom v nemocniciach ostávajú pacienti aj po nenáročnom chirurgickom zákroku aspoň 48 hodín. Tak to určujú predpisy a podmienky zdravotných poisťovní.
Pri mnohých diagnózach
Hospitalizácia pacientov po chirurgickom zákroku je vo viac ako polovici prípadov celkom zbytočná. Jednodňová chirurgia umožňuje operovať približne pri 80 diagnózach. Napríklad pruh, ale aj škuľavosť očí. V takomto zdravotníckom zariadení sa dajú odstrániť výrastky na kostiach, kožné nádorčeky a znamienka, nosné mandle, ošetriť a upraviť zarastajúce nechty. Podľa Cingela odstraňovanie kovového materiálu po zhojení zlomenín tiež môže tvoriť nemalú časť výkonov. Pri zlomených kostiach sa totiž používajú fixačné drôty, ktoré ich držia v správnej polohe, aby sa dobre zahojili. "Náš projekt zahŕňa detskú chirurgickú ambulanciu, ktorá už bežne pracuje. Jeho druhou časťou je jednodňová chirurgia s viacerými špecializovanými odbormi," vysvetľuje fungovanie Euromedu Jozef Babala. Rozbiehajú detskú chirurgiu, urológiu, ortopédiu, liečbu očných a krčných chorôb.
Čakajú na poisťovne
Denne v ambulancii ošetria okolo 20 detí. Neskôr, pri plnom výkone, to bude viac ako dvojnásobok. Na jej prevádzku má Euromed zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami. Na úkony jednodňovej chirurgie zatiaľ len so Vzájomnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. "Táto poisťovňa je prvá a zatiaľ jediná, ktorá s nami podpísala zmluvu. Čakáme, že tak urobia aj ďalšie, pretože jednodňová chirurgia je pri dodržaní potrebných zdravotníckych postupov lacnejšia. Veď poistencom a zdravotným poisťovniam šetrí peniaze," upozorňuje Babala. "Poisťovne nás trochu brzdia v rozbehu chirurgie. Sme však optimisti, určite sa s nimi dohodneme.
Dôvera v sporiteľňu
Euromed získal na tento projekt úver od Slovenskej sporiteľne. Za úver zmodernizovali ambulanciu, kúpili lôžko pre pacientov, počítače, nábytok a celé inštrumentárium. "Chceme kúpiť sterilizátor na operačné nástroje a anestéziologický prístroj, ktorý stojí viac ako milión korún. Ale aj očný operačný mikroskop a ďalšiu zdravotnícku techniku," hovorí Babala.

Vzťahy s poisťovňami
Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera má podľa jej PR manažérky Zuzany Zúbekovej zmluvy s 36 poskytovateľmi jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Za lídra v uzatváraní zmlúv s týmito pracoviskami považuje Všeobecná zdravotná poisťovňa seba. Podľa jej hovorkyne Petry Kafúnovej zmluvy uzavrela s 39 takýmito zdravotníckymi zariadeniami.

Trh sa rozvíja pomaly
Zdravotníctvo sa zatiaľ reformuje bez reformy cien. Týka sa to hlavne platieb za výkony, tvrdí predsedníčka Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie (SAJCH) Eva Vidová. Preto asociácia starostlivo sleduje predovšetkým postoj zdravotných poisťovní a ministerstva zdravotníctva k službám jednodňovej chirurgie.
Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti podľa nej dostávajú od poisťovní platby, ktoré väčšinou tvoria len 40 až 60 percent nákladov na výkon. Preto sa v porovnaní s farmaceutickými firmami oprávnene cítia diskriminovaní.
Vidová upozorňuje, že výrobcom liečiv sa bez väčších problémov schvaľujú predložené kalkulácie cien liekov, pričom poskytovatelia zdravotníckych služieb o tom môžu len snívať. Náklady na lieky stále rastú, ale platby za náročné chirurgické výkony vychádzajú z postoja poisťovní. Ten je založený na tom, že hradia iba toľko, koľko si môžu finančne dovoliť.
Za paradoxné Vidová považuje, že niektoré priemyselné podniky si podľa zákona o cenách pravidelne upravujú ceny svojich produktov, ale nároky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa podľa toho istého zákona ignorujú.
Táto deformácia výrazne ovplyvňuje aj jednodňovú chirurgiu. "Preto sme sa za tri roky takmer nepohli z miesta. Jednodňovou chirurgiou sa u nás urobí len šesť až sedem percent operácií. A to napriek tomu, že bola jednou z priorít ministra zdravotníctva pri vstupe do vlády," zdôrazňuje šéfka asociácie.
Ministerstvo zdravotníctva pre HN uviedlo, že jednodňovú chirurgiu podporuje. Určilo dokonca maximálne ceny. Podľa rezortu sú takmer zhodné s poplatkami za ukončené hospitalizácie v ústavoch zdravotnej starostlivosti. "Cena za výkon v jednodňovej starostlivosti je vecou dohody poskytovateľa s príslušnou zdravotnou poisťovňou, ktorá by mala pre svojho klienta zabezpečiť kvalitnú a cenovo výhodnú zdravotnú starostlivosť," uvádza rezort.
Vidová je presvedčená, že ak sa poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti nezmenia platby, na Slovensku nedosiahneme v jednodňovej chirurgii ani dolnú hranicu počtu operácií vo vyspelých krajinách EÚ. Tá je u nich okolo 35 až 40 percent z celkového počtu operácií.

Maximálne ceny jednodňovej zdravotnej starostlivosti
Medicínsky odbor Cena (v Sk)
Všeobecná chirurgia, ortopédia a traumatológia 16 646
Gynekológia 13 051
Ušno-nosno-krčné oddelenie 11 382
Oftalmológia 12 822
Urológia 14 502
Stomatochirurgia 16 141
Gastroenterológia 18 331
Zdroj: MZ SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:02