StoryEditor

Kedy môžete čakať daňovú kontrolu

04.04.2007, 00:00

Ak daňový subjekt vykáže po zisku stratu, môže s väčšou pravdepodobnosťou očakávať daňovú kontrolu. Podobne je to aj v prípade, ak zisk výrazne klesne v porovnaní s minulými obdobiami. Väčší dôraz kladú daňové riaditeľstvá na kontrolu fyzických ako právnických osôb. O návštevu z daňového úradu si koledujú tí, ktorí majú opakované nedoplatky, alebo neskoro podávajú daňové priznania. Daňovníci, ktorí podajú dodatočné priznanie, a potom ešte menia základ dane, zasielajú daňovým inšpektorom priam pozvánku na návštevu. Občania sa na úrad často obracajú aj s tým, že im obchodníci nevydali bločky z registračných pokladníc. Ak sa zistí, že neblokujú, sú hneď zaradení medzi kandidátov na kontrolu. Nepoctivých predavačov to len vlani stálo 28 miliónov korún.
Máte po kontrole pokoj?
Firmy a fyzické osoby sú v Bratislave menej kontrolované ako inde na Slovensku. Podľa individuálnych štatistík audítorov je zvykom, že po daňovej kontrole nasleduje ďalšia až po štyroch rokoch -- nie to však pravidlo, daňovník sa na to nemôže spoľahnúť. Kontroly nemusia byť vždy len preventívne. Daňoví kontrolóri sú často odmeňovaní aj podľa dorubenia skrátenej dane. Okrem toho úrady musia splniť plány, podobne ako musia vybrať plánovaný objem pokút napríklad policajti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 22:06