StoryEditor

Dow Jones sa pripravuje na 11 000 bodov

26.12.2005, 23:00

Index Dow Jones Industrial average (DJI), ktorý je zložený z tridsiatich titulov vlajkových lodí newyorskej burzy, v deň vydania predchádzajúceho čísla prílohy Peniaze & investície dosiahol novú rekordnú úroveň od marca 2005. V utorok 29. novembra sa dostal na 10 959,79 bodu. Tohtoročné marcové maximum 10 984,46 bodu je poslednou métou, ktorú musí zdolať, aby sa mohol odraziť k úspešnému útoku na psychologickú bariéru 11 000 bodov. Jej chuť by okúsil prvý raz od júna 2001.

Fed zmenil rétoriku
Bez pochýb najdôležitejšou správou pre akciové trhy boli výstupy z decembrového zasadnutia Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC). Rozhodla, že kľúčová úroková miera v USA stúpne zo štyroch na 4,25 %. Tento krok analytici očakávali. Oveľa dôležitejšie však bolo sprievodné stanovisko centrálnej banky k rozhodnutiu o zvýšení úrokov, ktoré bude mať v nasledujúcom roku kľúčový vplyv na obchodovanie na Wall Street.
Po trinástich zvýšeniach úrokov od júna 2004, ktoré sa robili v 25-bodových krokoch, to Federálny rezervný systém (Fed) konečne dotiahol na neutrálnu pôdu. To znamená, že výška úrokov už na ekonomiku USA nevplýva stimulujúco, ale hospodársky rast ani neobmedzuje. Zo stanoviska Federálneho rezervného systému však vyplýva, že 4,25-percentný úrok nestačí. V poslednom stanovisku Fed vyňal zo svojej rétoriky slovíčko akomodácia. V rétorike Fedu sa vzťahovalo k prispôsobovaniu (zdvíhaniu) úrokov adekvátne k očakávanému vývoju ekonomiky, aby sa obmedzila monetárna stimulácia a predišlo sa prehriatiu hospodárstva. V stanovisku sa však uvádza, že bude treba ďalej "sprísňovať politiku", ergo dvíhať úroky. Stanovisko Fedu naznačuje, že rast ekonomiky USA je v ich očiach príliš rýchly a inflácia stále môže prekvapiť. Každé ďalšie zvýšenie úrokov už bude naozaj zodpovedať sprísňovaniu politiky, nie jej normalizácii. Povedané inak, zvýšenie úrokov už nebude sňatím nohy z plynového pedála rozbehnutej ekonomiky, ale šliapnutím na brzdu. Rast úrokov sa teda nevyhnutne na nejaký čas zastaví, a práve to vnímali akciové trhy mimoriadne pozitívne. Svedčí o tom aj rast hlavných burzových indexov na maximá po zasadnutí Fedu.

Inverzia výnosových kriviek
Výnos benchmarkových 10-ročných štátnych dlhopisov (treasuries) sa po rozhodnutí FOMC pohyboval na 4,45 %, asi 0,2 percentuálneho bodu (20 bázických bodov) nad základnou úrokovou sadzbou a slabučkých 9 bázických bodov nad dlhopismi s dvojročnou maturitou. To znamená, že ďalší rast úrokov by mohol tzv. dlhú výnosovú krivku posunúť pod úroveň krátkej (krátkodobej) výnosovej krivky. V tradičnej ekonómii je takýto vývoj chápaný ako predzvesť spomalenia hospodárstva a možnej recesie. Naposledy sa tak stalo koncom roka 1999, tesne pred vyvrcholením Clintonovho ekonomického cyklu a spľasnutím bubliny na Wall Street. Ak na najbližšom zasadnutí FOMC 31. januára dôjde k ďalšiemu rastu úrokov na 4,5 %, uvidíme, ako vážne bude nový šéf Fedu Ben Bernanke vnímať prevrátenie výnosových kriviek na zasadnutí 28. februára. Či úroky zníži, alebo ich nechá tak. Ďalší rast úrokov by zrejme odzvonil nastúpenej rely na akciovom trhu.

Maximá a výber ziskov
Hlavný index newyorskej Wall Street sa o priblíženie k méte 10 984,46 bodu, ktorá je poslednou bariérou pred jedenásťtisícovkou, druhý raz neúspešne pokúsil po 13. decembri, keď naposledy v tomto roku zasadala FOMC, rozhodujúci orgán americkej centrálnej banky. Vyhliadky postupného prerušenia cyklu zvyšovania úrokových sadzieb dávajú indexu šancu na akceleráciu. Index sa po zasadnutí banky vyšplhal na 10 940,34 bodu a potom rýchlo strácal. Podľa vývoja obchodovania s futuritami indexu DJI z 21. decembra, investori využili minimá pred Vianocami na tzv. rebound, keď po poklese odštartovali novú vlnu nákupov a optimisticky dláždili cestu k mýtickej jedenásťtisícovke.
Čo je pozitívne, o niečo lepšie sa darilo širšiemu indexu Standard & Poor's 500 (S & P 500), ktorý tvorí až päťsto titulov firiem obchodovaných na Wall Street. V druhej polovici novembra sa vyšplhal na štyriapolročné maximum na úrovni 1 270,64 bodu. Deň po zasadnutí Federálneho rezervného systému sa mu podarilo zaknihovať nový rekord -- 1 275,80 bodu. Následne však došlo k výberu ziskov a index zaznamenal najdlhšiu sériu oslabovania od októbra. Dokonca sa mu podarilo spadnúť pod hranicu 1 253,26 bodu. Tá reprezentuje 61,8-percentný návrat z prepadu medzi marcom 2000 (1 552,87 bodu) a februárom 2002 (768,63 bodu). Hodnota zodpovedá tzv. Fibonacciho sekvencii. Najbližšia niekoľkoročná technická úroveň podobného charakteru je postavená až na 1 367,75 bodu. Index sa však udržal nad hranicou 1 245 bodov, ktorá reprezentuje dlho nepokoriteľné maximum z augusta 2005. Preto dokázal pokračovať v rely. Býčie nálady stále žijú.
Nasdaq 100, ktorý je zložený zo stovky prevažne technologických firiem s vysokou trhovou kapitalizáciou, zaznamenal v decembri tohtoročný rekord na 1 716,65 bodu. Po zasadnutí FOMC sa vyšplhal na 1 705,93 bodu. Pozitívne je, že index obstál v skúške, ktorú preň predstavovalo pokorenie maxima z januára 2002 na úrovni 1 710 bodu. Rezistencia tejto bariéry je zlomená, najbližší útok bude smerovať na rekord z decembra 2001 na hodnote 1 734 bodov. Najväčšou skúškou však bude Fibonacciho úroveň 1 744 bodov, ktorá predstavuje 23,6-percentné odrazenie od dna, na ktoré sa technologické akcie prepadli po prasknutí bubliny na prelome milénia. Index Nasdaq 100 sa totiž z historického rekordu 4 816,35 bodu z marca 2000 dostal v októbri 2002 až na minimum 795,25 bodu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:00