StoryEditor

Viete, že...

20.09.2006, 00:00

Internet v knižniciach
Ministerstvo kultúry vybuduje v tomto roku v knižniciach na Slovensku 760 verejných prístupových bodov k internetu. Projekt Verejný internet v knižniciach SR je určený verejným knižniciam, ktoré majú aspoň jedného profesionálneho zamestnanca (stačí aj na čiastočný pracovný úväzok). Spomedzi 110 vybraných knižníc je 6 krajských, 21 regionálnych, 45 mestských a 38 obecných. Spolu 20 knižníc je z Prešovského kraja, 19 zo Žilinského, 18 z Nitrianskeho, 17 z Banskobystrického, po 13 z Trenčianskeho a z Košického a 10 z Trnavského kraja. Slovenská národná knižnica pritom bude garantovať udržateľnosť projektu aspoň na päť rokov. Každý používateľ si bude môcť zriadiť vlastnú e-mailovú schránku. Na projekt v rámci operačného programu Základná infraštruktúra pôjde 39 miliónov korún, 750-tisíc eur pôjde z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 250-tisíc eur zo štátneho rozpočtu. Knižnice, ktoré sa zapoja do projektu, budú hradiť len bežné prevádzkové náklady, ktoré by nemali dosiahnuť ani 10-tisíc korún ročne.

Najkrajšie školy
Správne architektonicky riešené budovy s flexibilnými pracovnými priestormi, dobrými sociálnymi priestormi a ľahkým prístupom nájdete v príručke ukážkových vzdelávacích zariadení, ktorú vydalo OECD. Nájdete v nej 65 moderných alebo renovovaných priestorov spolu s fotografiami, plánmi a opismi. Príručka prináša štúdie rôznych prípadov spolu z 20 krajín: Argentíny, Austrálie, Belgicka, Fínska, Francúzska, Islandu, Írska, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Maďarska, Nového Zélandu, Portugalska, Rakúska, zo Singapuru, Spojených štátov, Švajčiarska, z Talianska, Turecka a Veľkej Británie. Štúdie okrem iného hodnotia dizajn, to, ako využívanie a manažment infraštruktúry vyhovujú potrebám študentov, učiteľov, rodičov, ako dizajn zariadenia napĺňa princíp flexibility, nakoľko boli využité ekologické materiály; ako je zabezpečená bezpečnosť používateľov zariadenia a ako sú využité alternatívne spôsoby financovania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:58