StoryEditor

Na východe chcú viac kompetencií

21.09.2005, 00:00
Viac verejných zdrojov a väčšie právomoci pri ich využívaní žiadajú regionálne samosprávy na východe Slovenska. Košický (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) prezentovali spoločný postup a zvýšený tlak na slovenskú vládu v snahe získať viac zodpovednosti i kompetencií pri využívaní európskej pomoci na Slovensku

Košický (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) prezentovali spoločný postup a zvýšený tlak na slovenskú vládu v snahe získať viac zodpovednosti i kompetencií pri využívaní európskej pomoci na Slovensku. "Sme na to pripravení," vyhlásil predseda KSK Rudolf Bauer. Súčasný spôsob centrálneho rozhodovania sa podľa neho neosvedčil ako efektívny nástroj znižovania veľkých regionálnych rozdielov. Východoslovenskí župani v tejto súvislosti pripomenuli, že KSK a PSK patria zo sociálno-ekonomického hľadiska medzi najmenej rozvinuté oblasti Slovenska a medzi desať najzaostalejších regiónov Európskej únie. Bauer sa prihovára za intenzívnejšiu alokáciu verejných investícií do regiónov. "Nebudeme poľavovať v tlaku na vládu, na decentralizáciu regionálnej politiky, pretože som presvedčený, že niektoré verejné problémy sa lepšie riešia na regionálnej úrovni a peniaze, i európske, sa dajú minúť efektívnejšie, že regióny sú bližšie k občanom a takto možno skôr zastaviť prehlbujúce sa regionálne rozdiely," povedal Bauer. "Chceme štandardizovať situáciu na Slovensku, ako je to bežné v Európe, aby sa subsidiarita naplnila aj na Slovensku," dodal riaditeľ Úradu Vyššieho územného celku v Prešove Alexander Ernst.
Východoslovenské samosprávy prezentovali tento spoločný postup počas dvojdňového medzinárodného seminára, ktorý sa venoval odovzdávaniu skúseností regiónov z decentralizácie rozhodovacieho a implementačného procesu pri riadení fondov EÚ v zahraničí. KSK sa zapojil do medzinárodného projektu S3 -- Sharing Solutions on Structural Funds (Výmena skúseností v oblasti štrukturálnych fondov). Jeho hlavným cieľom je posilnenie nástrojov riadenia európskych fondov prostredníctvom medzinárodnej výmeny skúseností a know-how v rámci územia štrnástich regiónov EÚ. Prvou aktivitou na území Slovenska v rámci projektu bol dvojdňový medzinárodný seminár v Košiciach.
Vďaka projektu počas dvoch rokov KSK, ako jediný partnerský región v rámci Slovenska, má možnosť získať expertné skúsenosti v oblasti programovania, partnerstva a technickej asistencie. Rozpočtové náklady projektu sú 1,525 milióna eur, pričom tri štvrtiny z tejto sumy kryje zo svojich zdrojov Európska únia.
Projekt sa uskutoční v rámci európskeho programu INTERREG IIIC, ktorého poslaním je podporovať európske rozvojové partnerstvá medzi mestami a regiónmi a podporovať intenzívnejšiu výmenu skúseností. Košický samosprávny kraj tak reaguje na blížiace sa nové programovacie obdobie EÚ 2007 -- 2013 snahou o lepšiu pripravenosť svojich odborných kapacít. S prichádzajúcim obdobím 2007 -- 2013 príde aj ďalší balík finančných prostriedkov z Európskej únie. Takmer všetkých 14 regiónov zastúpených v tomto projekte bude v novom programovacom období EÚ plne rozhodovať o alokácii európskych zdrojov v rámci svojich území. "V novom programovacom období sa chceme výraznou mierou podieľať na procese výberu projektov a na efektívnejšom finančnom prerozdeľovaní zdrojov, ktoré budú určené pre Slovensko -- Východ, ako aj na riadení a monitoringu jednotlivých projektov. Takto budeme schopní aj naďalej držať krok s okolitými krajinami Vyšehradskej štvorky, ktoré jasne smerujú k decentralizácii a podpore samostatnosti regiónov," uviedli predsedovia KSK a PSK v spoločnej výzve vláde SR.

01 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Robertson predstavil nové NATO
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:17