StoryEditor

Chcete postúpiť v kariére? Študujete

28.11.2006, 23:00

Čo sa dá naučiť v MBA?
-- To, čo najmä v manažérskej praxi najviac potrebujete, teda rozumieť organizácii firmy, v ktorej pracujete, rozumieť všetkým jej charakteristikám od environmentálnej, cez technickú, technologickú či ľudskú. MBA sa venuje ekonomickým, marketingovým, právnym i sociologicky -- spoločenským aspektom
Je to praktické štúdium?
-- Áno. Učíte sa, ako zvládnuť problémy firmy prostredníctvom funkcií riadenia. Učíte sa prečo a ako definovať víziu a poslanie firmy, ako a prečo je potrebné vypracúvať stratégiu firmy. Ďalej prečo a akými metódami sa vypracúvajú konkrétne vykonávacie plány na jednotlivé hospodárske roky. Popri tom MBA učí riešiť každodenné problémy vo firme, teda ako komunikovať vnútri firmy, ako komunikovať navonok s partnermi, ktorými dnes sú už nielen obchodní partneri, ale aj takzvaní stakeholders -- verejná správa, daňový úrad, nemocnice či školy ako aj ďalší, ktorí sa môžu stať budúcimi partnermi. K praktickým veciam patrí aj to, že programy MBA sa venujú aj tomu, ako motivovať sám seba a svojich pracovníkov. Jednoducho MBA učí komunikovať, motivovať, pracovať v tíme, riadiť sám seba a svoj čas a riadiť iných a ďalšie oblasti...
Je teda toho veľa...
-- Samozrejme, veď ide o dvojročné štúdium.
Je lepšie študovať doma alebo v zahraničí?
-- Ak by vám niekto povedal, že je lepšie študovať vo svete, nazdávam sa, že by mal pravdu iba do tej miery, keby ste v tej krajine chceli aj pracovať. Ak však chcem pôsobiť na Slovensku, prípadne v krajinách strednej Európy, je lepšie študovať doma alebo v tej konkrétnej krajine a spolu s tými kolegami, odkiaľ mám alebo môžem mať najviac obchodných kontaktov. Počas štúdia sa totiž najmä na prípadových štúdiách kolegov veľa dozviete o problémoch, prístupoch a princípoch podnikania v tej--ktorej krajine.
Neprídu študenti o skúsenosti z vyspelejších trhov?
-- Veď ak študujem na Slovensku, vôbec to neznamená, že by študenti neriešili prípadové štúdie z najvyspelejších krajín Európy, z Ázie, od Číny až po Japonsko, či zo Spojených štátov amerických.
MBA je drahé štúdium. Vo Veľkej Británii je to od troch do 40-tisíc libier, u nás aj pol milióna. Stojí to za to?
-- To sa musíte spýtať absolventov. Pred nedávnom som bol na stretnutí absolventov viacerých programov MBA na Slovensku. Hovorili o tom, že sa im to vyplatilo a že ukončené MBA je základ na postup v kariére. Na stretnutie prišli aj hostia -- experti zo zahraničia. Porovnávali platy absolventov MBA v Európe. Niekde sa to vyšplhalo na ročný plat v prepočte 2,7 milióna korún. Aj absolventi zo Slovenska, ktorí si našli miesto doma alebo inde v Európe, sú schopní zarábať ročne jeden a pol milióna, prípadne viac.
Svet diskutuje o tom, že tí, čo majú MBA , začínajú byť pre zamestnávateľov pridrahí...
-- To závisí od samotného zamestnávateľa. Ten, kto ukončí MBA, zvyčajne ovláda cudzí jazyk. Keď nie angličtinu, tak nemčinu, často dva až tri cudzie jazyky. Aj keď firmy svojim zamestnancom zaplatia drahé štúdium, neznamená to, že aj zostanú v týchto firmách navždy pracovať. Hľadajú si miesta, ktoré im najviac vyhovujú a často odchádzajú do zahraničia -- do Nemecka, Rakúska, ale aj do Veľkej Británie a iných európskych krajín.
V Nemecku sa zamestnávatelia veľmi nehrnú platiť svojim zamestnancom MBA. Nečudo, keď im potom odídu. Prečo je to tak?
-- Túto vec Európa ešte nedomyslela. Súčasné právne normy neumožňujú účinne si zaviazať absolventa MBA na dlhý čas pre firmu. Keď sme začínali MBA v spolupráci s univerzitou v Berlíne, veľké firmy nám poslali študentov. Jedného zo šéfov takejto nadnárodnej spoločnosti som navštívil o päť rokov. Povedal, že už nepošle nikoho. Jeho zamestnanci -- naši študenti, boli na praxi v Nemecku. Našli si tam napokon aj nové miesto. Síce v rámci firmy, ale predsa len tam alebo v iných krajinách.
Sú to teda potenciálni fluktuanti?
-- Prečo? Išli za kariérou a dobrým platom. Nazývate človeka, ktorému sa nepáči vo vlastnej firme, pretože tam nie je dobré prostredie alebo vidí na trhu práce vyššiu ponuku a odíde, fluktuantom?
Vieme na Slovensku zabezpečiť dobré MBA?
-- Vieme. Keď sme začínali pred trinástimi rokmi s MBA v spolupráci s Pittsburskou univerzitou, americkí profesori chodili ku nám prednášať. Ale aj naši učitelia chodili na niekoľko mesiacov do Pittsburghu a tam sa pripravovali na lektorovanie. Dnes je už pohyb profesorov zo Slovenska schopných prednášať na MBA po svete taký, že dokážu sledovať, čo, kde a ako sa učí, ako aj to, čo je najviac potrebné urobiť na zvyšovanie výkonnosti firiem. Aj keď na Slovensku môže byť časť štúdia v slovenčine, ten zvyšok v cudzom jazyku zabezpečí, že absolventi vedia komunikovať a prezentovať seba i svoje zadania aj v cudzom jazyku.
Ponúk nie je veľmi veľa. Boom nás ešte len čaká?
-- Áno. Vysoké školy sa budú pokúšať, a o MBA sa pokúšajú už aj technické školy, nájsť si zahraničného partnera a mať MBA.
Prečo len so zahraničným partnerom?
-- V zákone o vysokých školách nie je, že naše vysoké školy môžu takýto titul udeľovať. Spolupracujeme síce, ale študenti získavajú diplom zo zahraničia. Niektoré školy sa však usilujú, aby im to zákon po novelizácii umožnil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 18:10