StoryEditor

SaLon nové knihy

11.04.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Philip Roth
Everyman/Ktokoľvek
(Slovart)
Najnovší román Philipa Rotha je intímnym, no univerzálnym príbehom straty, ľútosti a stoicizmu. Ústrednou postavou je úspešný komerčný umelec z newyorskej reklamnej agentúry, otec dvoch synov z prvého manželstva, ktorí ním pohŕdajú, a dcéry z druhého manželstva, ktorá ho zbožňuje. Má za sebou tri stroskotané manželstvá. Do dôchodku odchádza do prímorského mestečka, kde sa venuje celoživotnej túžbe -- maliarstvu, ale ani to ho napokon neuspokojuje. Zhorší sa mu zdravie a napokon sa stáva človekom, akým nechcel byť. Podľa kritiky je tento román spoločná skúsenosť, ktorá v každom z nás vzbudzuje strach.

Martin Ciel
Pohyblivé obrázky
(L.C.A.)
Zasvätený a elegantný sprievodca pri spoznávaní významu celuloidových pásov. Autor v skratke objasňuje základný fenomén filmu, ale najmä jeho kultúrne kontexty a význam. Ide o odborný text určený každému, kto sa o film zaujíma hlbšie a analytickejšie. Autor si nevyhradzuje právo na neomylnosť, ale vždy ponúka viacero náhľadov a špekulatívnych riešení. Po 25 rokoch prvá pôvodná slovenská publikácia o teórii filmu.

Evita Naušová
Jizvy
(Paseka)
Autobiografická novela rozpráva príbeh dievčaťa, ktoré sa po smrti svojej matky vracia do rodného domu, aby sa pokúsila stmeliť dávno rozpadnuté vzťahy medzi ňou, súrodencami a otcom. Je to cesta za poznaním dávnych hriechov a nenávisti, okamihov šťastia, ktoré osudovo poznamenali spolužitie rodičov. Príbeh sa odohráva na severe Česka a zároveň je správou o hĺbke tragédie, ktorá túto krajinu postihla vyhnaním pôvodnej spoločnosti a ktorá sa zákonite podpisuje na ľuďoch, ktorí tu žili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 04:23