StoryEditor

Prečo uzatvoriť životné poistenie

08.08.2006, 00:00
Poisťovne upozorňujú, že väčšina Slovákov si váži svoj život menej ako majetok. Nízke poistné sumy, okolo 100-tisíc korún, im síce zabezpečia lacnejšie poistenie, no v prípade poistných udalostí nepokryjú škody, ktoré klient alebo jeho najbližší utrpia.

Finančné produkty by si mal človek vyberať vždy podľa toho, akú situáciu nimi chce riešiť. "Životné poistenie v prvom rade slúži na pokrytie rizika poklesu životnej úrovne, resp. výpadku príjmu poistenca alebo jeho blízkych v prípade poistnej udalosti. Preto by mal nad takýmto finančným zabezpečením uvažovať najmä živiteľ rodiny, od ktorého príjmu sú závislí jeho najbližší. Vhodné a zodpovedajúce poistenie s krytím správnych rizík, s optimálnymi poistnými sumami a primeraným poistným je známkou toho, že si uvedomujeme svoju hodnotu a svoju zodpovednosť za svoje záväzky, či už vo forme rôznych pôžičiek alebo úverov, ako aj zodpovednosť voči svojim deťom a rodine," vysvetľuje Michaela Piškitelová, poverená riadením úseku obchodu a marketingu Poisťovne Tatra.

Zabezpečenie na dôchodok
Druhým aspektom je dôchodkové zabezpečenie. "Je úplne jasné, že štátom regulovaný dôchodkový systém (tým myslíme prvý, ale aj druhý pilier) určite nikdy nebude stačiť na zabezpečenie rovnakej životnej úrovne v dôchodkovom veku, akú mal človek v ekonomicky aktívnom veku. Životné poistenie v porovnaní s inými formami dôchodkového zabezpečenia ponúka najväčšie výhody. Kapitálové životné poistenie je jediný finančný produkt, pri ktorom sú na desaťročia garantované výnosy a súčasne počas celej doby trvania má presne definovanú odkupnú hodnotu," uvádza Siegfried Fatzi, generálny riaditeľ Wüstenrot poisťovne.

Daňové zvýhodnenie
Aj podľa Zuzany Gazdovej, hovorkyne Českej poisťovne -- Slovensko, súčasná politika štátu presúva zodpovednosť za svoju budúcnosť priamo na občanov. Preto by si mal každý, kto si chce zachovať životný štandard v penzii, sporiť už v produktívnom veku. "Životné poistenie ponúka takúto možnosť. Navyše, ak sú splnené zákonné podmienky, môže si poistený znížiť základ dane z príjmov o zaplatené poistné do výšky 12-tisíc korún ročne," dodáva Gazdová.

Krytie rizika úrazu
Deti a ľudia bez príbuzných, ktorí by boli od ich príjmov závislí, nepotrebujú vysoké krytie pre prípad smrti. Wüstenrot poisťovňa im dokonca v rámci nového investičného životného poistenia ponúka možnosť krytie rizika smrti v poistnej zmluve úplne vynechať. Mali by však uvažovať nad úrazovým poistením, resp. poistením trvalých následkov spôsobených úrazom, ktoré by dokázalo pokryť výpadok príjmov spôsobený poistnou udalosťou.
V prípade detí je životné poistenie zároveň jednou z možností, ako môžu rodičia potomkom nasporiť štartovací kapitál do budúcnosti. A to napríklad využitím produktu poistenia študijných nákladov alebo venovým poistením, ktoré majú poisťovne v ponuke.

Ako nastaviť zmluvu
Poisťovne upozorňujú, že väčšina Slovákov si váži svoj život menej ako majetok. Nízke poistné sumy okolo 100-tisíc korún im síce zabezpečia lacnejšie poistenie, no v prípade poistných udalostí nepokryjú všetky škody, ktoré klient alebo jeho najbližší utrpia. Ako si teda zmluvu nastaviť?
"Pred uzatvorením zmluvy by si mal byť klient vedomý toho, že bude musieť platiť poistné v zmluvne stanovenej lehote a v dohodnutej výške. Mal by mať jasnú predstavu o tom, či bude schopný finančné záväzky včas uhrádzať. Pri výbere životného poistenia by sa výška poistnej sumy mala odvíjať od výšky finančných záväzkov poisteného. Teda pôžičiek, stavebných úverov, lízingu a podobne. Ak má poistený rodinu, poistná suma by mala predstavovať minimálne jeho ročný príjem v závislosti od finančného zabezpečenia. Teda príjmu, výšky úspor, investícií či nehnuteľného majetku," radí predseda Predstavenstva Poisťovne Slovenskej sporiteľne Roman Podolák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 10:59