StoryEditor

Napísali o... Ivanovi Trojanovi

02.02.2006, 23:00

Ivan Trojan. Jeho meno už v súčasnosti poznajú takmer všetci. Ale, priznajte sa, nie je to len vďaka oceneniam, filmovým postavám a seriálu Četnické humoresky? Pritom už dlho pôsobí v Dejvickom divadle, kde spoluvytvára výraznú poetiku malého divadla. (David Ašenbril, www.rozhlas.cz)

Ivan Trojan je jeden z najlepších a najvyťaženejších českých hercov súčasnosti. Jeho civilný prejav s nádychom jemnej komiky je taký vierohodný a uveriteľný, že divák sa s jeho postavou dokáže ľahko stotožniť. Za jeho terajším úspechom stojí nielen nevídaný herecký talent, ale tiež roky odriekania a tvrdej práce v divadle, televízii či v rozhlase, kde zostal tak trochu nepovšimnutý. (Československá filmová databáza, www.csfd.cz)

Darí sa mu v groteskných postavách filmových doktorkov a majiteľov reštaurácií rovnako ako v rozporuplných ruských charakteroch v divadle. Jeho šťastná parketa je veľmi blízko absurdného čierneho humoru. Oboje mu nedávno ponúkol Petr Zelenka v Príbehoch obyčajného šialenstva. (Jana Jankeová, Hospodářské noviny)

Ústrednú dvojicu anjela a čerta hrajú Ivan Trojan a Jiří Dvořák. Na Trojanovi sa podpísala postava Bedřicha Jarého zo seriálu Četnické humoresky, len veľmi mierne ju obmieňa. (Miloš Ščepka o filme Anděl Páně, Sme)

Petr Zelenka vlastne napísal v žánri hollywoodskej životopisnej drámy komornú hru, ktorú sám inscenoval v Dejvickom divadle s Ivanom Trojanom v titulnej úlohe. A povedzme si dopredu, že dobre. Scény majú vtip a nápad, teda zápletku a pointu. Prostredie je len ľahko naznačené, čo absolútne neprekáža, pretože kľúčový hrdina hry - nástroj teremin - tu je v plnej kráse a pohotovosti. A navyše ho herci, najmä Ivan Trojan, skutočne ovládajú. Trojan efektívne hospodári s nepreniknuteľným výrazom, pod ktorým na obdobnom princípe matriošky skrýva emócie a svoju minulosť. (Richard Ermil o hre Teremin, Reflex).
Ivan Trojan v úlohe otca hrá tradične dobre, minimalisticky, bez výraznejších gest. Protipólom k jeho umiernenosti je akčnejšia, sympatická Petra Špalková, matka, ktorá sa pokúša za každú cenu udržať teplo domova. (Magdaléna Macejková o filme Smradi, www.film.sk)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 18:31